Joensuun poliisi kertoo tehneensä esitutkintaa toukokuusta 2017 lähtien petos-rikoskokonaisuudessa, joka sisältää yhteensä 20 rikosilmoitusta ja kolmekymmentä eri rikosnimikettä. Rikoksella hankitun omaisuuden arvo on useita kymmeniä tuhansia euroa. Rikokset ovat tapahtuneet Joensuussa, Liperissä, Kuopiossa, Torniossa ja Turussa. Kokonaisuuden esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kolme henkilöä; 20-vuotias turkulainen, 19-vuotias kemijärveläinen ja 37-vuotias raisiolainen mies. Näiden henkilöiden lisäksi rikoksesta epäiltynä on useita muita henkilöitä muun muassa rikoksella viedyn omaisuuden kätkemiseen tai säilyttämiseen liittyen.

Tällä hetkellä kukaan epäillyistä ei ole vangittuna kokonaisuuteen liittyen.

Petossarjassa on kyse siitä, että epäillyt olivat keväällä 2017 ostaneet pääkaupunki-seudulla aiemmin toimineen rakennusyrityksen. Tämän jälkeen epäillyt olivat ostaneet erilaisia tuotteita yrityksen nimissä Joensuussa, Kuopiossa ja Turussa. Petoksella hankittu omaisuus on sisältänyt puhelimia, kannettavia tietokoneita sekä työkaluja ja erilaista rakennustarviketta. Jotakin rikoksella viedystä omaisuudesta on takavarikoitu ja palautettu takaisine, mutta suurin osa petoksella viedystä omaisuudesta on jäänyt kateisiin.

Tuotteiden lisäksi yrityksen nimissä oli otettu pikavippejä. Esitutkinnassa on selvinnyt, että yrityksen nimiin laskutettavaksi hankittuja tuotteita ei ollut tarkoituskaan maksaa ja tuotteita on ollut tarkoitus välittää eteenpäin. Osa epäillyistä on myöntänyt kuulustelussa edellä kuvatun rikollisen toiminnan, osa epäillyistä on ollut kuulusteluissa varsin vähäsanaisia.

Esitutkinnassa perusteella poliisi epäilee, ettei yrityksen nimissä ollut tarkoituskaan tehdä varsinaista liikentoimintaa vaan käyttä yritystä edellä kuvatun toiminnan toteuttamisessa.

Poliisi pääsi rikoskokonaisuuden jäljille, kun eräässä Joensuulaisessa kauppaliikkeessä asioidessaan myyjä oli kiinnittänyt edellä kuvattuun toimintaan huomiota ja alkanut epäillä miesten todellisia tarkoitusperiä. Miehet olivat yrittäneet tässä kauppaliikkeessä hankkia yrityksen laskuun päältä ajettavaa ruohonleikkuria.

Kokonaisuuden esitutkinta on nyt saatu valmiiksi ja tapaus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Aiheeseen liittyen