Ruotsi. Kurdihallinto karkotti äskettäin kolme Isis-naista takaisin Ruotsiin, (Ruotsissa IS), kun viranomaiset arvioivat heidät siellä turvallisuusuhkiksi.

Ulkoministeriön mukaan Ruotsilla on velvollisuus ottaa vastaan Ruotsin kansalaisia, toteaa SVT Nyheter tänään (19.9.2021) julkaisemassaan artikkelissa.

Kurdien itsehallinto halusi Ruotsin tuomitsevan naiset laillisesti, koska heitä epäillään muun muassa sotarikoksista. Huolimatta siitä, että nämä naiset ovat eläneet terroristijärjestö IS:n kanssa pitkään, SVT: n tietojen mukaan naiset vapautettiin pian tulonsa jälkeen ja he ovat saaneet liikkua vapaasti yhteiskunnassa.

Vapautus tapahtui ilman asianmukaista arviointia siitä, ovatko he edelleen radikaaleja ja voivatko he vaarantaa yhteiskunnan, sanoo SVT Nyheter.

Niistä 300:sta naisesta, jotka matkustivat IS-joukkoihin Syyriaan, hieman yli 150 on palannut. Jotkut heistä sanovat katuvansa matkustamistaan Syyriaan. Joukossa on ollut myös radikaaleja, jotka eivät ole edes halunneet palata Ruotsiin.

Yhtä kolmesta viimeksi Ruotsiin karkotetuista, göteborgilaista naista, epäillään kansanmurhasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja sotarikoksista. Hänen lapsensa otettiin huostaan, kun hän palasi Ruotsiin Syyriassa vietettyjen vuosien jälkeen. Nainen itse saatettiin junaan sosiaalipalvelun puhelinnumero kädessään. SVT:n saamien tietojen mukaan häntä neuvottiin ottamaan itse lisäyhteyksiä viranomaisiin.

Toinen tapaus koskee Isis-naista Länsi-Ruotsin kunnasta, joka itse halusi palata Ruotsiin. Hänet lähetettiin aluksi oikeuspsykiatriseen hoitoon uhattuaan tappaa sairaanhoitajan psykiatrisella osastolla. Hän myönsi henkilökunnalle olevansa mukana IS:ssä ja murhanneensa ihmisiä. Sanoi myös, että hän haluaisi leikata sairaanhoitajan isän kaulan poikki hänen silmiensä edessä.

Myös tätä naista epäillään sotarikoksista, mutta hänetkin päästettiin vapaaksi NOA:n kuulustelun jälkeen. SVT:n tietojen mukaan sukulainen tuli hakemaan hänet terveysviranomaisten huomasta.

Kolmas palautettu nainen on 48 -vuotias ja myös kotoisin Länsi-Ruotsista. Hän matkusti Syyriaan vuonna 2013 viiden alaikäisen lapsen kanssa. Siellä hänen kerrotaan lähettäneen kaksi poikaansa IS-harjoitusleirille ja heistä tuli lapsisotilaita IS:ssä. Pojat kuolivat taistelussa 18- ja 14-vuotiaina.

Naista epäillään myös tytärten pakkoavioliitosta ja sotarikoksista, mutta hänet vapautettiin kokonaan kuulustelujen jälkeen SVT:n tietojen mukaan.

Asiaan kantaa ottanut terrorismin tutkija Magnus Ranstorp haluaisi nähdä, että ruotsalaisia IS-naisia kohdeltaisiin samalla tavalla kuin Tanska hoitaa näitä paluumuuttajia. Heidät saatetaan valvontajärjestelmän piiriin sen sijaan, että vapautettaisiin yhteiskuntaan.

– On täysin mahdotonta hyväksyä, että näihin kysymyksiin suhtautuminen on näin huoletonta Ruotsissa. Suutun, kun kuulen miten tässä asiassa on menetelty, sanoo terrorismin tutkija ja väittelijä Magnus Ranstorp SVT:lle.

Kuva: SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen