lauantai, 25 toukokuun, 2024

Ruotsi: Lasten värvääminen rikollisjoukkoihin ”armottomin kuviteltavissa oleva asia”

Ruotsi. Uppdrag gränskningissä rikollisjengit kertovat kuinka he palkkaavat lapsia suorittamaan väkivaltaisia tekoja. Poliisin raportin mukaan 14 000 ihmistä toimii aktiivisesti rikollisryhmissä. Heistä vähintään 1700 on lapsia, kirjoittaa SVT Nyheter 25.4. julkaisemassaan artikkelissa.

– Tapa, jolla he värvävät lapsia, on häikäilemättömintä ja raainta mitä voi kuvitella. Empatia puuttuu täydellisesti, sanoo valtakunnallinen poliisipäällikkö Petra Lundh.

Hän kertoo, että viime syksynä käynnistettiin jäsennellympi yhteistyö valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla niiden lasten tunnistamiseksi, jotka ovat vaarassa joutua rikolliseen ympäristöön. Kyse on muun muassa siitä, että poliisi, koulu ja sosiaalitoimet tekevät yhteistyötä entistä paremmin.

Ruotsissa rikollisverkostoissa toimii 14 000 henkilöä ja verkostoihin voi olla siteitä 48 000 henkilöllä. Poliisi kertoo asiasta hiljattain julkaisemassaan raportissa.

– Räjähdyksinä ja ampumisina näkemäämme jengirikollisuutta voidaan verrata jäävuoren huippuun, sanoo valtakunnallinen poliisipäällikkö Petra Lundh.

Ulkomailta ohjattua

Poliisi on aiemmin todennut, että noin 30 000 ihmistä voidaan liittää jengeihin liittyviin väkivaltaisuuksiin Ruotsissa. Se, että uusin luku, yhteensä 62 000, on poliisipäällikkö Petra Lundhin mukaan niin paljon suurempi, johtuu siitä, että nyt on tehty laajempi arviointi.

– Olemme tarkastelleet kaikki yhteistyöt järjestäytyneen rikollisuuden rajoissa. Se voi olla paikallista, kansallista tai kansainvälistä tasoa, Lundh sanoo ja korostaa, että suuri osa järjestäytyneestä rikollisuudesta ohjautuu tällä hetkellä muista maista.

Ruotsissa 2000 on johtajia

14 000 henkilöä on Ruotsissa kuvattu ”aktiivisiksi rikollisverkostoissa”. Heistä 2 000 katsotaan ”strategisiksi toimijoiksi”, eli johtajiksi.

– He hallitsevat ja johtavat rikollista toimintaa, Petra Lundh sanoo.

5 300 ihmistä pidetään ”ylempien kerrosten toimeenpanijoina”, jotka suorittavat rikollisia tehtäviä ja rekrytoivat ihmisiä alemmissa kerroksissa. Heitä voidaan verrata työmaajohtajiin.

48 000 jengeihin liittyviä

Ruotsissa ehdottomasti suurin ryhmä, 48 000 ihmistä, on eri tavoin yhteydessä rikollisverkostoihin. Petra Lundhin mukaan nämä ovat henkilöitä, jotka olivat epäiltyjä tai joilla on yhteyksiä vähintään kahteen aktiiviseen rikollisjoukkoon. Näistä enemmistöllä on yhteyksiä vähintään kuuteen henkilöön jengirikollisessa ympäristössä.

Poliisin mukaan tyttöystävät, äidit ja isät on selvitetty.

– Tiedämme, että suurin osa lähipiiriin kuuluvista tekee myös rikoksia, ja se on pääasiassa huumerikollisuutta.

Poliisi ei halua mennä sen tarkemmin yksityiskohtiin, keitä jengiin liittyvinä ihmisinä pitää nähdä, vaan viittaa yleisesti tiedustelutietoihin.

Artikkelikuvassa poliisipäällikkö Petra Lundh. Kuva: SVT Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT