torstai, 30 toukokuun, 2024

Tunnetko kesärenkailla lumikelissä ajavan vastuun ja velvollisuudet?

Länsi-Uusimaa. Tiistaina 23.4. eri alueita koetellut takatalvi iski myös Länsi-Uudellemaalle. Poliisilaitoksen partiot hoitivat vuorokauden aikana yli kolmekymmentä liikenneaiheista hälytystehtävää. Valtaosa tehtävistä oli erilaisia suistumisonnettomuuksia tai peltikolareita. Tieliikenteen olosuhteet olivat luonnollisesti erittäin haastavat, mutta valitettavasti poliisi havaitsi myös, että useat autoilijat olivat liikkeellä kesärenkailla.

Vaikka laki itsessään ei edellytä huhtikuussa talvirenkaiden käyttöä edes talvisissa olosuhteissa, on uuden tieliikennelain tultua voimaan tienkäyttäjän vastuu rengasasioissakin korostunut. Tienkäyttäjällä on siis enemmän vastuuta huolehtia siitä, että renkaat ovat kelin mukaiset. Tähän vastuuseen sisältyy myös se, että tienkäyttäjä saa vaihtaa 1.4. lähtien kesärenkaat, mutta jos keli tai sää ei niiden käyttöön sovellu, niin silloin tienkäyttäjän huolellisuus ja varovaisuus korostuvat, muistuttaa poliisi.

Poliisi ei lähtökohtaisesti sakota kesärenkailla ajamisesta huhtikuussa lumisilla teillä, mutta kehottaa olemaan ajamatta, jos keli ei ole sovelias kyseisille renkaille. Kesärenkailla ajaessa on noudatettava tieliikennelain mukaista, olosuhteiden edellyttämää varovaisuutta ja ajettava niin, että säilyttää ajoneuvon hallinnan kaikissa liikennetilanteissa.

Mikäli ajoneuvo esimerkiksi suistuu tieltä tai lopputuloksena on peltikolari, jossa kesärenkaiden käyttö on ollut myötävaikuttamassa vahingon tai vaaratilanteen syntymiseen, määrää poliisi todennäköisesti tilanteesta sakkorangaistuksen, koska edellä mainittua varovaisuusvelvoitetta ei ole riittävästi noudatettu.

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT