Ruotsi. SVT Nyheter paljasti hiljattain että ainakin viisi kahdestakymmenestä terveyspalveluita Ruotsin valtiolle tarjonneesta yksityisklinikasta on tehnyt maahanmuuttajatytöille ns. ”neitsyysleikkauksia”. Leikkauksilla on kysyntää, koska maahanmuuttajaperheen kunnia vaatii, että naimisiin mennessään tytön on oltava neitsyt.

Valtion yhteistyö useiden yksityisten klinikoiden kanssa on nyt päättynyt, kertoo SVT.Ruotsin tasa-arvoministeri Paulina Brandberg (L) haluaa tehdä interventioista rangaistavaa muutenkin kuin rangaistuksilla lääkäreille ja terveydenhuollon henkilökunnalle.

– Haluan nähdä näille teoille todella laajan kriminalisoinnin, hän sanoo SVT:lle.

Niin sanottuja ”neitsyysleikkauksia” tekevät plastiikkakirurgit ja lääkärit yksityisillä klinikoilla. SVT Nyheterin paljastus osoitti, että niitä tehdään usein salassa, koska kyseessä on herkkä ja arvostelua herättävä bisnes.

– Sitä ei voida hyväksyä, jos he tekevät tällaisia asioita. Meidän on autettava näitä tyttöjä ja naisia elämään elämäänsä sorron sijaan, sanoo Örebron terveydenhuollon hallituksen puheenjohtaja Behcet Barsom (KD).

Uppsalan seudun terveys- ja sairaanhoidon johtaja Mikael Köhler sanoo, että ne lääkärit, jotka ovat paljastuneet ”neitsyysleikkausten” suorittamisesta, eivät tule jatkamaan alalla.

– Me lääkärit emme saa aiheuttaa vahinkoa. Se on loukkaavaa. Jos se aiheuttaa verenvuototilanteen, se on vaarallista. Se on myös erittäin epäeettistä, Köhler sanoo.

Niistä yhdestätoista alueesta, jotka ovat ostaneet terveyspalveluita yksityisiltä klinikoilta, kaikki irtisanoivat sopimuksensa eivätkä aio solmia niitä ei enää tulevaisuudessakaan.

Myös Tukholman alue on irtisanonut sopimuksensa yksityisen klinikan Vårby Caren kanssa, joka sekä tarjosi leikkauksen että neuvoi avunhakijaksi naamioitunutta SVT:n toimittajaa laittamaan kananmaksaa vaginaansa vuotamaan ”verta” hääyönä.

Klinikka on laskuttanut Tukholman alueelta lääketieteellisestä hoidosta 30,7 miljoonaa kruunua viimeisen viiden vuoden aikana. Tilastoista ei selviä minkälaisista hoidoista kaupunki on maksanut.

Kunniaan liittyvää väkivaltaa ja sortoa esiintyy monissa kulttuureissa ja uskonnoissa.

Tyttöjen ja naisten seksuaalisuuden hallinta nähdään välttämättömänä perheen arvovallan ja aseman säilyttämiseksi. Tämä tarkoittaa, että huhut voivat riittää siihen, että perheen katsotaan menettävän kunniansa. Se voi myös tarkoittaa, että seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneet tytöt ja naiset eivät uskalla kertoa siitä ja että heitä syytetään, jos se tulee ilmi.

Naimattomien naisten neitsyys ja naimisissa olevien naisten siveys ovat kaksi keskeistä ihannetta ihmisille, jotka noudattavat kunnianormeja. Esimerkiksi kumppanin valinta ei ole usein yksilön oma valinta, vaan perheen tai suuremman kollektiivin asia. Viattomuuden ihanteen ylläpito tapahtuu sukupuolen erottelun, invasiivisen vanhemmuuden, lapsi- ja pakkoavioliiton sekä naisten sukupuolielinten silpomisen kautta, kirjoittaa SVT.

Aiheeseen liittyen