lauantai, 27 huhtikuun, 2024

Ruotsin poliisi haluaa lisää salakuunteluoikeuksia jengirikollisuuden kukistamiseksi

Ruotsi. Poliiseja on lisättävä ja heidän on saatava lisää oikeuksia viestiliikenteen seuraamiseen,  sanoo poliisin valtakunnallisen operatiivisen osaston, Noan päällikkö Johan Olsson Ekotin lauantaihaastattelussa (Ekot on Sveriges Radion -uutispalvelu), kirjoittaa Aftonbladet.

– Rikollisorganisaatiokaan ei tule toimeen ilman viestintää. Kun pääsemme siihen sisään, päästään myös ongelman ytimeen, sanoo Johan Olsson.

– Ruotsissa ammuskelut ovat nyt historiallisen korkealla tasolla. Poliisi ammuttiin kuoliaaksi Göteborgissa viime kesänä, nyt 17-vuotias on siitä syytettynä. Tukholmassa räppäri Nils ”Einár” Grönberg tapettiin kahdella laukauksella. Linköpingissä jengin jäsen oli syömässä, kun hänet tapettiin. Tänä vuonna Ruotsissa on ammuttu lähes kerran päivässä. Viime vuonna tehtiin edellinen ennätys 330 tapauksella, Olsson muistuttaa.

Ryhmäväkivallan lisäksi poliisi näkee huolestuttavana myös rikollisten soluttautumisen julkisiin instituutioihin.

– Meillä on Ruotsissa erittäin ja äärimmäisen vakava tilanne järjestäytyneen rikollisuuden kanssa, sanoo Noan päällikkö Johan Olsson Ekotin lauantaihaastattelussa.

Poliisi haluaa siepata tehokkaammin rikollista viestiliikennettä

Rikoksia on usein vaikea tutkia. Rikolliset jättävät vain vähän jälkiä, eivätkä kuiville selviytyneet tekijät tai todistajat puhu poliisille.

Selvitykset vaativat suuria resursseja. Ekotin mukaan noin 1/17 Järvan alueen murhista on johtanut jonkun tuomitsemiseen.

Kun Ranskan poliisi mursi salatun Encrochat-sovelluksen, monet rikoksia suunnitelleetkin pidätettiin lyhyen ajan sisään jo ennen tekoa. Eivätkä vain ne, jotka välittivät aseita tai huumeita, vaan myös ihmiset rikollisten suunnitelmien takana.

Mutta jotta näin voitaisiin tehdä, poliisin on saatava siepata viestiliikennettä enemmän ja myös ilman pitävää näyttöä epäilyistä, Johan Olsson sanoo.

Rikolliset myös vaihtavat koko ajan sovelluksia, mikä tekee seurannasta entistä vaikeampaa.

– Organisaatio ei tule toimeen ilman viestintää. Olemme nähneet, mitä tuloksia saamme, kun pääsemme sisään heidän päätöksentekoonsa. On kauheaa lukea ja nähdä tätä törkeää väkivaltaa, täydellistä välinpitämättömyyttä ihmiselämää kohtaan. Kun pääsemme kiinni viestiliikenteeseen, pääsemme asian ytimeen, vakuuttaa Olsson.

On lopetettava jengirekrytointi

Seuraavien kahden vuoden aikana poliiseja tulee 10 000 lisää ja he muun muassa lisäävät läsnäoloaan haavoittuvilla alueilla.

Huolimatta siitä, että poliiseja uusilla työkaluilla varustettuina tulee lisää, ampumiset eivät juurikaan vähene, jos jengien rekrytointi ei keskeydy, Johan Olsson sanoo.

– Saamme yhä enemmän tekijöitä kiinni ja olemme onnistuneet siinä viime aikoina hyvin. Vankilat ovat nyt täydempiä kuin koskaan. Se on seurausta siitä, että saamme uusia työkaluja ja työhön yhä enemmän poliiseja. Meidän on nähtävä vastaavaa kehitystä, kun on kyse rekrytoinnin estämisestä meille jo tutuksi tulleisiin rikollisryhmiin, hän sanoo.

Kuva, Aftonbladet.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT