maanantai, 29 huhtikuun, 2024

Ruotsissa jengit hankkivat räjähteitä enemmän kuin koskaan ennen

Ruotsi. Keskiviikkona 5.7. julkistetuista tiedoista käy ilmi, että vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla Ruotsissa on ollut enemmän räjähdyksiä kuin koko viime vuonna, vaikka poliisi on panostanut voimakkaasti niiden pysäyttämiseen. Poliisin National Bomb Data Centerin mukaan suuri osa räjähteistä tulee verkkokaupoista, kertoo SVT Nyheter julkaisemassaan artikkelissa.

Väkivallan aalto pyyhkäisee edelleen Ruotsin yli, varsinkin mitä tulee räjähdyksiin. Se on ollut pahinta eteläisellä poliisialueella. Tukholma on toisella sijalla.

Poliisin mukaan käytetyt räjähteet ovat sekä voimakkaita että helposti saatavilla.

Joskus käytössä on dynamiitti, joka räjähtää autoissa tai porraskäytävissä. Mutta myös ns. bangerit, suuret ilotulitteet, ovat pommien rakentelussa yleisiä.

– Se on noin puolet kumpiakin, sanoo Malin Nygren, poliisin kansallisen pommitietokeskuksen johtaja. Pommitietokeskus on ollut olemassa kolme vuotta ja osa poliisin toimintaa.

Total Defense Research Instituten ase-, suojelu- ja turvallisuusosaston johtajan Henric Östmarkin mukaan dynamiitilla on enemmän räjähdysvoimaa. Mutta se ei tarkoita, että muutkaan räjähteet olisivat vaarattomia.

Niin sanottuja bangereita voi tilata verkosta. Niiden tuonti Ruotsiin on kiellettyä, ja tavallisten postipakettien mukana lähettäminen on kiellettyä, mutta silti sitä tehdään koko ajan.

Räjähdysvaarallisten tavaroiden määrä on lisääntynyt tullissa. Tänä vuonna tähän mennessä on takavarikoitu lähes 24 000 räjähdettä, kun vuonna 2021 niitä oli 3 600. Nämä ovat lähes yksinomaan pyroteknisiä tuotteita, joissa on normaaleja ilotulitteita raskaampia räjähteitä.

Malin Nygren pitää räjähdyksiä suurena ongelmana, mutta huomauttaa, että luvut voivat olla myös harhaanjohtavia.

– Ne perustuvat rikosluokituksen ”julkinen tuhoaminen” ilmoitusten määrään, hän sanoo ja selittää, että niihin sisältyy myös onnettomuuksia sen jälkeen, kun joku on leikkinyt ilotulitteilla.

Ongelman ratkaisemiseksi Malin Nygren uskoo, että tarvitaan lisää yhteistyötä sekä poliisin sisällä että muiden viranomaisten kanssa. Lisäksi on entistä voimakkaammin työskenneltävä kansainvälisesti tuonnin lopettamiseksi. Osa tuotteista kuuluu EU-määräysten piiriin.

Kuva, SVT Nyheter.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT