perjantai, 8 joulukuun, 2023

Sähkötupakan myyjä sekä ostaja voivat syyllistyä rikokseen – alaikäiselle myynti aina rikos

Itä-uudenmaan poliisilaitos. Sähkötupakan käyttö nuorten keskuudessa on yleistynyt. Poliisi muistuttaa, että sekä alaikäiselle sähkötupakkatuotteita myyvä, kuin niiden ostaja voivat syyllistyä rikokseen.

– Suomessa suurin sallittu nikotiininesteen nikotiinipitoisuus on 20 mg/ml. Poliisitehtävillä on tullut vastaan sallittua huomattavasti enemmän nikotiinia sisältäviä sähkötupakoita, jotka ovat enimmillään sisältäneet 50 mg/ml, eli 5 % nikotiinia, kertoo rikosylikonstaapeli Leo Soitamo nuorten tutkintaryhmästä.

Koska yli 20 mg/ml nikotiinia sisältävän nikotiininesteen maahantuonti on tupakkalain nojalla kiellettyä, sekä tällaisen tuotteen ostaja, että myyjä voivat syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen. Nikotiininesteen myyminen alle 18-vuotiaalle on puolestaan rangaistava tupakan myyntirikoksena.

– Tiedossamme on tapauksia, joissa sähkösavukkeita ostamaan tai myymään tulleita nuoria on ryöstetty. Sähkösavukkeiden pimeään kauppaan sisältyy siis lukuisia riskejä, eikä rikoksen uhriksi joutunut nuori välttämättä uskalla kertoa kiinnijäämisen pelossa tapahtuneesta huoltajilleen tai poliisille. Ryöstön uhriksi joutuneiden nuorten ei kuitenkaan tulisi aristella tapahtuneen ilmoittamisesta viranomaisille, muistuttaa Soitamo.

– Poliisi suhtautuu näihin ryöstöihin vakavasti, eikä niistä ilmoittamisessa tulisi empiä, Soitamo sanoo.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT