Ruotsi. Tappavalla aseväkivallalla ei näytä Ruotsissa olevan loppua. Ammuskelun keskipisteenä on nyt Södertälje, jossa jatkuva väkivallan kierre on iskenyt kaupunkiin reilussa viikossa neljällä ammuskelulla, kirjoitaa Aftonbladet tänään 2.10. julkaisemassaan artikkelissa.

Kolme Södertäljen neljästä ampumisesta on tapahtunut Ronnan alueella. Paikallislehti LT:n mukaan alueella on viime päivinä nähty ”partioimassa” suojaliiveillä varustettuja moponkuljettajia.Ammuskelun taustalla on konflikti Södertäljen huumemarkkinoista kahden paikallisverkoston välillä, kirjoittaa LT ja viittaa saamiinsa tietoihin.

Poliisi kertoo tutkivansa, onko eri ampumisten välillä yhteyttä.

– Olemme ottaneet useita henkilöitä kuulusteluihin, mutta emme ole pidättäneet ketään murhasta epäiltyä, kertoo Tukholman alueen poliisin tiedottaja Anders Bryngelsson.

Osaatko sanoa, onko tämä kostonkierre? (kysyy lehti)

– Konfliktitilanteesta en osaa sanoa paljoa. Sitä voi kutsua väkivallan kierteeksi, koska siitä on kyse, kun meillä on neljä ampumista viikossa ja tilanne Södertäljessä on vakava.

– Samaan aikaan saamme tuloksia esitutkinnassa ja vuoden 2022 aikana meillä on ollut pidätettynä lähes 30 henkilöä kymmenessä murhatapauksessa, sanoo Bryngelsson.

Samaan aikaan ihmiset ampuvat toisiaan kuoliaaksi?

– Kyllä, ja siksi on äärimmäisen tärkeää työskennellä rikoksentorjuntatyön parissa, saada nämä nuoret kiinni ja tarjota heille vaihtoehtoja, Anders Bryngelsson sanoo.

Ammuskeluja on ollut paljon, kuinka stressaantunut sanoisit Tukholman poliisin olevan juuri nyt?

– Tilanne on jännittynyt. Kansallisella tasolla, meillä on paljon murhia ja ammuskeluja. Näemme, että uhrit ja epäillyt nuorentuvat ja että ihmiset ampuvat nykyisin tappaakseen.

Miten kuvailisit aseväkivaltaa, jota nyt näemme? Onko se muuttanut luonnettaan?

– Aiemmin nämä ihmiset ampuivat haavoittaakseen, mutta nyt monet ampuvat tappaakseen. Samaan aikaan vankilat ovat täynnä, SiS-kodit ovat täynnä, pidätyskeskukset ovat täynnä ja nuorten rekrytointi rikollisverkostoihin jatkuu, Anders Bryngelsson sanoo lehdelle.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen