Keskusrikospoliisi on paljastanut ja tutkinut yhteistyössä poliisilaitosten kanssa lasten hyväksikäyttöihin ja CAM-materiaalin (engl. child abuse material) levitykseen liittyvän rikoskokonaisuuden.
– Tutkinta alkoi syksyllä 2017, kun poliisi sai aiheesta rikosvihjeen viranomaisteitse ulkomailta. Vihjeen seurauksena poliisi käynnisti esitutkinnan ja teki useita etsintöjä, joiden avulla rikoskokonaisuus paljastui. Ensimmäiset etsinnät tehtiin sellaisen henkilön omaisuuteen, joka myöhemmin paljastui niin kutsutuksi pääepäillyksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare.
Takavarikoidun omaisuuden määrä jo ensimmäisten etsintöjen jälkeen oli suuri. Aineiston perusteella poliisi on paljastanut yhteensä 70 epäiltyä rikostapausta.
Tutkintakokonaisuus jakautuu karkeasti kahteen osaan. Epäillyt ovat tuoneet Suomeen, jakaneet ja vastaanottaneet lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia, mutta lisäksi osaa epäillyistä epäillään lasten hyväksikäyttämisestä. Tätä hyväksikäyttöä on esitutkinnan perusteella tallennettu ja jaettu eteenpäin.
Epäiltyjä rikosnimikkeitä kokonaisuudessa ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien esitysten seuraamiset.
”Kyse on rinkimäisestä toiminnasta”
Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004–2018 ja kokonaisuuteen liittyy kuusi rikoksen uhria ja viisi rikoksesta epäiltyä. Kaikki uhrit ja epäillyt ovat miespuolisia suomalaisia, mutta uhrien henkilöllisyyksien suojaamiseksi Keskusrikospoliisi ei kerro, missä paikkakunnilla epäillyt rikokset ovat tapahtuneet. Nuorimmat uhreista ovat olleet epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alle kouluikäisiä, vanhimmat yläkouluikäisiä.
– Rikoksesta epäiltyjä voisi luonnehtia seuraavasti: yksi epäilty päätekijä, kaksi epäiltyä rikoksissa mukana ollutta, yksi epäilty aloittava tekijä ja yksi, jonka epäillään tuoneen materiaalia Suomeen. Esitutkinnan perusteella kaikki epäillyt ovat linkittyneet pääepäiltyyn, joka on hallinnut isoa osaa tapahtumista ja verkostoitunut asiassa laajalle Suomessa ja ulkomailla, Springare sanoo.
– Kyse on rinkimäisestä toiminnasta. Voisi puhua jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta. Pääepäilty on toiminut useissa tapahtumissa organisoijana ja opastajana ja hankkinut ympärilleen samanhenkisiä ihmisiä näiden asioiden toteuttamiseen.
Esitutkinnan mukaan uhrit ovat valikoituneet teon kohteiksi pääepäillyn luottamuksellisen suhteen kautta. Poliisi epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana.
CAM-materiaalin keskiössä väkivalta
Rikostutkintaa on kohdistettu yhteensä 17 maahan. Esitutkinnan mukaan hyväksikäyttöä esittävää materiaalia on tuotu Suomeen suuria määriä: kaikkiaan digitaalisessa muodossa ollutta materiaalia on takavarikoitu noin sadan teratavun edestä. Aineisto sisältää erityisen raakaa väkivaltaa, jonka uhreina ovat pääasiassa pienet poikalapset.
– Vaikka kyseessä on seksuaalisessa mielessä hankittua CAM-materiaalia, keskeistä on väkivallan käyttö. Osa hyväksikäytöstä on kuvattu niin sanottuihin livelähetyksiin, jossa rikosten tekemistä on mahdollista seurata reaaliajassa netin kautta. Myös osa suomalaisista uhreista on joutunut livelähetyksiin, Springare kertoo.
Tutkintakokonaisuus siirtyy nyt syyttäjälle. Pöytäkirjoja on yhteensä 16. Esitutkinnan aikana selvisi, että muutamat rikosepäilyt olivat ehtineet vanheta, ja osa kokonaisuuteen liittyvistä tutkinnoista keskeytettiin riittämättömän näytön vuoksi.