sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Suurehko sähkösavukkeiden salakuljetusyritys jäi Tullin haaviin

Tulli on paljastanut suurehkon sähkösavukkeiden eli ns. vapejen salakuljetuksen pääkaupunkiseudulla. Lappeenrannassa asuva epäilty tilasi Kiinasta laittomia sähkösavukkeita, joiden myynnillä hän tavoitteli mittavaa rikoshyötyä. Toiminnasta aiheutuu lopulta suuri lasku epäillylle itselleen, tiedottaa Tulli.

Sähkösavukkeiden laiton maahantuonti paljastui normaalissa tullivalvonnassa kuriiripalvelun terminaalissa pääkaupunkiseudulla. Lähetyksestä paljastui noin tuhat kappaletta nikotiinia sisältäviä sähkösavukkeita. Tutkinnassa selvisi, että epäilty oli tilannut Kiinasta sähkösavukkeita vuoden 2023 aikana yhteensä noin 1 600 kappaletta. Tulli sai takavarikoitua näistä noin tuhat ja kulutukseen päätyi 600 sähkösavuketta.

Tullin takavarikoimat sähkösavukkeet sisältävät pääsääntöisesti nikotiinia. Puhekielessä vape-sanaa käytetään myös niistä tuotteista, jotka eivät sisällä nikotiinia.

– Olemme havainneet Tullissa, että nuorien henkilöiden vape-tilaukset on lisääntyneet. Heistä kaikki eivät aina välttämättä tiedosta, että sähkösavukkeiden tilaaminen ja levitys on laitonta. Tästä kun jää kiinni, johtaa se aina rikosoikeudellisiin seuraamuksiin, kertoo tutkinnanjohtaja Marko Laitinen.

Sähkösavukkeiden nettitilailulla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia. Paljastuneen rikoksen laatu ja laajuus vaikuttavat aina seuraamuksiin, rangaistukset voivat näissä tapauksissa vaihdella sakoista vankeuteen. Tuhansien eurojen rikoshyöty voi muuttua pitkäksi laskuksi valtiolle.

– Henkilölle tulee yleensä valtiolle maksettavaksi vältetyt verot ja mahdollisesti rikoksella saatu hyöty. Summat voivat olla todella suuria ja niitä saa maksella jopa vuosia. Lisäksi jos rangaistus on vankeutta, niin rikosrekisterimerkintä haittaa monessa kohtaa nuoren elämää, Laitinen jatkaa.

Laittomien vapejen sisällöistä ei tiedetä mitään

Yksityishenkilö ei saa tilata sähkösavukkeita tai nikotiinia sisältävää nestettä Suomen ulkopuolelta ns. etäviestimellä, esimerkiksi verkosta.

– Sähkösavukkeisiin voi liittyä myös vakava terveysriski. Kukaan ei tiedä, mitä laittomasti maahan tilatut vapet sisältää, ne saattavat sisältää terveydelle haitallisia kemikaaleja, sanoo Marko Laitinen.

Lappeenrantalaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta. Mahdollisten rikosoikeudellisten seuraamusten lisäksi epäillyltä voidaan vaatia menetettäväksi valtiolle rikoshyötynä tuhansia euroja, jonka lisäksi hänelle saattaa tulla tuhansien eurojen maahantuontiverot maksettavaksi. Tapaus on siirtynyt Etelä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan.

Kuvituskuva, ei liity tapaukseen.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT