lauantai, 22 kesäkuun, 2024

Poliisin toiminta Joensuun lunnitehtävällä tullaan arvioimaan

Joensuu. Poliisilla oli 23.1.2024 Joensuussa eläintehtävä, jonka yhteydessä poliisipartio lopetti lunnin, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.

Poliisin toiminnan laillisuus tullaan arvioimaan sisäisesti, joten poliisi voi kommentoida aihetta tällä hetkellä vain yleisellä tasolla. Poliisin tiedossa ei ole, että asiasta olisi tehty kanteluita tai tutkintapyyntöjä.

Laki velvoittaa auttamaan ja minimoimaan eläinten kärsimyksen

Laki eläinten hyvinvoinnista velvoittaa auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä kykyjensä mukaan. Jos hengissä pitäminen on ilmeisen julmaa eläimelle, tulee eläin lopettaa tai huolehtia, että eläin tulee lopetetuksi. Laki ei tee eroa rauhoitettujen ja muiden eläinten välillä, vaan vahingoittuneiden eläinten kanssa tulee toimia samojen periaatteiden mukaisesti lajista riippumatta.

Laki velvoittaa sekä yksityishenkilöitä että viranomaisia. Jos yksityishenkilö ei pysty täyttämään velvoitetta, jää sen toteuttaminen viranomaiselle. Hätäkeskus välittää eläimiä koskevat tehtävät joko pelastuslaitokselle tai poliisille. Poliisi saa hoitaakseen tehtävät, jotka koskevat loukkaantuneita, sairaita tai avuttomassa tilassa olevia eläimiä. Pelastuslaitos hälytetään avuksi tilanteissa, joissa eläin pitää pelastaa esimerkiksi kaivosta, jäistä, savupiipusta tai muusta pulasta. Päivystävää eläinlääkäriä hätäkeskus ei hälytä.

Viranomaisilla, myös poliisilla, on valtuus tehdä harkinnanvarainen päätös eläimen lopettamisesta sen kunnon perusteella. Poliisia ohjaa eläintehtävillä myös poliisilaki, jossa eläimen lopettaminen on säädetty viimesijaiseksi keinoksi. Poliisi arvioi luonnonvaraisten eläinten lopettamista sillä ammattitaidolla, joka tehtävää hoitavalla poliisipartiolla on käytössään. Usein tämä vastaa keskivertokansalaisen arviointikykyä.

Itä-Suomen poliisilaitoksen eläintehtävät 2023

  • eläin liikenneonnettomuudessa 442 kpl
  • loukkaantunut eläin, lemmikki tai luonnoneläin 374 kpl
  • muu eläintehtävä 681 kpl

***

Poliisin toiminta lunnin löytöpaikalla Joensuussa Pohjois-Karjalassa on herättänyt ihmetystä ja suuttumusta sosiaalisessa mediassa. Poliisin toimintaa ovat ihmetelleet myös Birdlifen asiantuntijat, huomauttaa Rikosuutiset.

1 KOMMENTTI

  1. Minä olen sitä mieltä että tässä tapauksessa oli hätiköintiä,,ei poliisi voi mitenkään arvioida linnun tilaa pelkällä katsomisella,olisi pitänyt toimittaa johonkin eläin hoitolaan,tai ottaa yhteys eläinlääkäriin, tuntuu tosi brutaalilla että avutonta lintu makaa hangessa ja olisi ehdottomasti tarvinnut ,alan ammattilaisen arvion,jos hänen päätös olisi ollut,lopetus,niin ei ainakaan ampumalla,tästä jää tosi paha mieli😪

    0

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT