lauantai, 24 helmikuun, 2024

Syytteet nostettu törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta

Syyttäjälaitos. Kahden suomalaisyrityksen epäiltyyn pakotteiden rikkomiseen liittyvä syyteharkinta on valmistunut asiassa, josta Tulli tiedotti 5.12.2023.

Syyttäjä on nostanut syytteet törkeästä säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta Luminor Oy:n ja Siberica Oy:n toimitusjohtajaa Gabriel Teminiä vastaan. Lisäksi kolme Siberica Oy:n työntekijää on saanut syytteen törkeästä säännöstelyrikoksesta, kuten myös yksi yhtiöille passituksia tehnyt huolitsijan edustaja. Epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Haastehakemus on toimitettu 15.1.2024 Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen, tiedottaa Syyttäjälaitos.

Yhden epäiltynä kuullun osalta on tehty päätös syyttämättä jättämisestä.

Pääkäsittely alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 26.1.2024 klo 9.00, jolloin haastehakemus ja muut oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat julkisiksi, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

***

Tulli epäilee Venäjälle päätyneiden tuotteiden joukossa olleen lähes 3 500 dronea. Niiden arvo oli Tullin mukaan yli kaksi miljoonaa euroa, ja ne oli vientiselvitetty toiseen valtioon, vaikka ne Tullin epäilyjen mukaan päätyivätkin Venäjälle.

Yhtiöiden on epäilty myös vieneen tai yrittäneen viedä esimerkiksi mikrokontrollereiden ja puolijohdekomponenttien kaltaisia tuotteita yli 600 000 euron arvosta.

Kokonaisuudessa tutkittiin myös puolustustarvikkeiksi luokiteltavien tuotteiden kauttakuljetusta Venäjältä Kazakstaniin. Kyse oli dronejen pysäyttämiseen tarkoitetuista laitteista. Tullin mukaan kauttakuljetus olisi vaatinut puolustustarvikkeiden kauttakulkuluvan. Tulli arvioi tuotteiden arvon olleen yli 350 000 euroa.

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT