Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 40-vuotiaan yliluutnantin törkeästä varkaudesta, törkeästä ampuma-aserikoksesta sekä törkeästä palvelusrikoksesta. Rangaistus on vuosi ja neljä kuukautta ehdollista vankeutta.

Yliluutnantin hallusta löytyi muun muassa 29 020 erilaista patruunaa, 7 400 luotia ja suomalaisen rynnäkkökiväärin varaosaa.

Törkeä ampuma-aserikos koskee sitä, että yliluutnantti oli ulkomailta hankkimistaan osista valmistanut Colt M16A1-rynnäkkökiväärin. Kyseessä sarjatuliase, jolle ei ole mahdollista saada hallussapitolupaa.

Lisäksi syytetyllä oli varastossaan 730 panssarin läpäisyyn suunniteltua patruunaa.

Rikokset tapahtuivat Kuoreveden Hallin varuskunnassa sekä Tikkakosken Ilmasotakoulussa vuosien 2002 ja 2017 välisenä aikana. Nykyään 40-vuotias mies toimi kyseisinä vuosina Hallin varuskunnassa huolto-osaston taisteluvälineupseerina ja Ilmasotakoulussa kunnossapitopäällikkönä.

Yliluutnantti kiisti varkauden. Hän väitti, että hänellä oli ollut koulun johtajan lupa patruunoihin. Hän oli saanut patruunat itselleen harjoituskäyttöön. Muut syytteessä kuvatut esineet ovat vastaajan mukaan hävitykseen menevää tavaraa, jotka hän oli pelastanut.

Käräjäoikeus totesi, että syytetty oli saanut luvan perästä käyttää runsaat 500 patruunaa vuodessa. Käräjäoikeuden mukaan hän tiesi jo virka-asemansa johdosta, että tuhottavaksikin menevä materiaali on puolustusvoimien omaisuutta.

Kuvituskuva.

 

Aiheeseen liittyen