Tulli. Moni nettitilaaja törmää ostostaan tullatessa IOSS-kirjainyhdistelmään. IOSS-järjestelmään liittyneistä verkkokaupoista tilattaessa lähetys tulee yleensä suoraan asiakkaalle kotiin. Aina IOSS-tunniste tai muu tullaukseen tarvittava tieto ei kuitenkaan välity oikein, ja vastuu tullauksesta jää tilaajalle. Näissä tilanteissa lähetyksen voi tullata ilman arvonlisäveron uudelleenmaksua Tullin henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, opastaa tulli.

IOSS (Import One-Stop-Shop) -järjestelmään liittyneet verkkokaupat voivat periä arvonlisäveron jo ostoksen maksun yhteydessä. Näissä tilanteissa myös tullaus hoituu yleensä kuljetusyrityksen toimesta ja lähetys toimitetaan suoraan asiakkaalle. Järjestelmä koskee enintään 150 euron arvoisia verkko-ostoksia EU:n ulkopuolelta.Joissain tapauksissa IOSS-tunniste ei ole välittynyt verkkokaupalta eteenpäin tai tullaukseen tarvittavat tiedot ovat olleet puutteellisia eikä kuljetusyritys ole pystynyt tullaamaan lähetystä asiakkaan puolesta. Näissä tilanteissa asiakas voi tullatessaan ilmoittaa IOSS-tunnisteen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. IOSS-tunnisteen avulla voi osoittaa maksaneensa arvonlisäveron jo ostotilanteessa. Jos IOSS-tunnistetta ei ilmoita tullauksen yhteydessä, pitää lähetyksestä maksaa arvonlisävero.

Verkkokaupoilla on eri tapoja ilmoittaa IOSS-tunnisteensa asiakkaalle ongelmatilanteita varten. Asiakas voi tarvittaessa pyytää IOSS-tunnisteen verkkokaupalta.

Mikäli arvonlisävero on maksettu sekä verkkokaupassa että tullauksen yhteydessä, on verkkokauppa velvollinen palauttamaan arvonlisäveron asiakkaalle.

Lue lisää IOSS-tunnisteesta.

VERKKOUUTINEN

Aiheeseen liittyen