sunnuntai, 28 huhtikuun, 2024

Törkeä ampuma-aserikos Lappeenrannassa: konetuliaseita myytiin netissä

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on saanut esitutkinnan valmiiksi laajassa ampuma-aserikoksessa, joka liittyy erittäin vaarallisiksi luokiteltujen sarjatuliaseiden myymiseen internetissä. Useita henkilöitä epäillään törkeästä ampuma-aserikoksesta tai avunannosta törkeään ampuma-aserikokseen. Tapaus on poikkeuksellinen niin aseiden vaarallisuuden kuin poliisin takavarikoimien aseiden määrän vuoksi.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on tutkinut keväästä 2023 lähtien rikoskokonaisuutta, jossa useita henkilöitä epäillään törkeästä ampuma-aserikoksesta tai avunannosta törkeään ampuma-aserikokseen. Nyt tapauksen esitutkinta on valmistumassa ja rikos siirtymässä syyteharkintaan, tiedottaa poliisi.

Poliisi takavarikoi toukokuussa kotietsinnän yhteydessä lappeenrantalaisen yrityksen tiloista useita erittäin vaaralliseksi luokiteltuja sarjatuliaseita sekä kivääreitä. Yrityksen, jonka tiloista aseet löydettiin, vastuuhenkilöitä ei epäillä rikoksesta.

Takavarikossa löytyi muun muassa yksi erittäin vaaralliseksi sarjatuliaseeksi luokiteltu RPD-konekivääri ja kuusi Kalashnikov-rynnäkkökivääriä, jotka nekin luokitellaan erittäin vaarallisiksi sarjatuliaseiksi. Tämän lisäksi poliisi sai haltuunsa kivääreitä, patruunoita sekä aseiden patruunalippaita ja muita aseen osia.

– Tapaus on poikkeuksellinen niin aseiden vaarallisuuden kuin poliisin takavarikoimien aseiden määrän vuoksi, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teppo Tähtinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Pääepäilty osti ja myi erittäin vaarallisia ampuma-aseita netissä

Törkeästä ampuma-aserikoksesta on epäiltynä yksi henkilö, jonka osalta rikosepäilyt liittyvät ampuma-aseiden ostamiseen ja myymiseen sekä deaktivoitujen aseiden muokkaamiseen jälleen toimintakuntoisiksi.

– Pääepäilty osti itselleen 12 kappaletta deaktivoituja eli ampumakelvottomiksi tehtyjä sarjatuliaseita sekä yhden deaktivoidun konekiväärin. Saatuaan aseet haltuunsa pääepäilty muokkasi niitä toisen henkilön avustuksella takaisin toimintakuntoisiksi, kertoo rikoskomisario Tähtinen.

– Osa aseista oli myyty eteenpäin yksityishenkilöille ennen poliisin suorittamaa takavarikkoa.

Törkeästä ampuma-aserikoksesta epäilty on kertonut aseiden hankkimisen motiiviksi kiinnostuksen ampuma-aseita kohtaan. Epäilty osti ja myi aseita internetissä. Esitutkinnan mukaan aseet ovat peräisin Saksasta. Niiden alkuperän jäljille päästiin tekemällä yhteistyötä muun muassa Europolin kanssa.

Aseiden myynti tapahtui Suomessa pääasiassa Wickr-viestisovelluksen kautta. Viestisovellus mahdollisti kaupankäynnin ilman osapuolten henkilöllisyyden paljastumista. Poliisi selvittää yhä aseita ostaneiden henkilöllisyyksiä. Poliisin tiedossa ei ole, että kyseisiä ampuma-aseita olisi käytetty rikollisessa toiminnassa.

– Aseiden ostajien on tärkeää ymmärtää, että aseen hallussapito ilman asianmukaista aselupaa on rikos. Kehotankin kaikkia itsensä näiden aseiden ostajaksi tunnistavaa luovuttamaan ostetut aseet poliisille.

Sarjatuliaseita muokattiin toimintakuntoisiksi

Yhteensä rikoskokonaisuudessa on epäiltynä viisi henkilöä. Pääepäillyn lisäksi neljän muun epäillään syyllistyneen ampuma-aserikoksen avunantoon saattamalla aseita jälleen ampumakuntoisiksi.  Avunantoon epäillyt ovat syyllistyneet myös rahoittamalla aseiden hankintaa. Lisäksi heitä syytetään laittomien sarjatuliaseiden hallussapidosta.

Poliisin takavarikoimien aseiden tarkemmissa tutkimuksissa toimintakelvottomiksi luokitellut aseet paljastuivat nykysäännösten mukaan vajaasti deaktivoiduiksi. Lisäksi kaksi rynnäkkökivääriä ja kaksi kivääriä olivat toimintakuntoisia.

Euroopan komission täytäntöönpano-asetukset 2015/2403 ja 2018/337 asettavat vaatimukset deaktivoitujen ampuma-aseiden tekemisestä pysyvästi ampumakelvottomaksi. Koska Lappeenrannassa takavarikoidut aseet eivät olleet tehty toimintakelvottomiksi nykysäännösten mukaisesti, ne luokitellaan toimiviksi ampuma-aseiksi.

Rikoskomisario Tähtisen mukaan aseiden toimintakuntoon saattaminen vaatii erityisosaamista ja työkaluja, joten sellaisenaan ja ilman näitä toimenpiteitä ne eivät ole vaarallisia.

– Mikäli aiot ostaa tai myydä ampuma-aseen, joka on deaktivoitu ennen 8.4.2016, on syytä varmistaa, että ampuma-aseen deaktivointi on tehty nykysäännösten mukaisesti. Näin varmistat, ettet syyllisty ampuma-aserikokseen, painottaa rikoskomisario Teppo Tähtinen.

Ampuma-aseisiin liittyvä rikos paljastui toisen rikoskokonaisuuden tutkinnan yhteydessä. Tästä toisesta tutkinnasta poliisi kertoo tiedottavansa erikseen myöhemmin, koska asian esitutkinta on vielä kesken. Kaakkois-Suomen poliisilaitos on saanut EU-rahoitusta rajat ylittävän rikollisuuden tutkinnan tehostamiseen. Rahoituksella on palkattu lisähenkilöstöä rikostorjuntaan. Tätä henkilöstöä on kohdennettu muun muassa tämän kokonaisuuden esitutkintaan sekä vastaavanlaisen vakavan rikollisuuden paljastamiseen.

Kuvituskuva, ei liity tapaukseen.

4 KOMMENTTIA

  1. itse aseet ei ole vaarallisia, vaan aseen käyttäjähän se on mikä siinä on ,mihin ja miten sitä käyttää..

    3
    • Kyllä näin järkevien ihmisten järjenjuoksussa vaarallisuus ei ole työkalusta vaan käyttjästä kiinni. Mutta meitä on monenlaisia, vajaa-älyiset ym jotka eivät tiedosta kun että mitä vaarallisempi mutka, sitä kovempi jätkä

      0
  2. Pääsiskö vähemmällä ku laittaa dekot sulattoon suosiolla. Lopettaa se leikkiminen niiden korjauksista ym.

    0
    • Ongelmana on ”kuka maksaa niiden takavarikoinnista ja mikä on niiden käypä arvo?” Yksityisomaisuudella on kuitenkin perustuslaillinen turva, eli takavarikoinnilla on tällöin hintansa.

      1

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT