sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Tulli muistuttaa: Jos tilaat kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta, hanki kasvinterveystodistus

Tulli. Vaikka lumi ja jää peittää vielä maan, niin monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo tulevan kauden istutuksiin. Jos siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta ja tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus. Lisäksi joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty, muistuttaa Tulli.

– Näin kevään korvalla meillä on tärkeä muistutus viherpeukaloille: Jos suunnitelmissasi on tilata kotikäyttöön kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolisista maista, selvitä tuontivaatimukset ennen tilaamista. Tilaamiseen liittyvät kiellot ja rajoitukset voi helposti selvittää Ruokaviraston nettisivuilta, kertoo tulliylitarkastaja Jaana Viitakoski.

Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, mukuloilla ja kylvösiemenillä pitää olla kasvinterveystodistus, kun niitä tilataan EU:n ulkopuolelta. Jos kasvinterveystodistusta ei saa, ei voi tilata. Kasvinterveystodistuksen myöntää lähettäjämaan kasvinterveysviranomainen ja se on maksullinen. Ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään tullissa. Lisäksi esimerkiksi havukasveja, sitruspuita, siemenperunaa ja tulipoltteen isäntäkasveja, kuten omena- ja päärynäpuita ei saa tuoda ollenkaan Suomeen EU:n ulkopuolelta.

Kaikki kasvilähetykset ja osa siemenlähetyksistä tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä. Nettitilaajan täytyy itse tehdä ilmoitus Ruokavirastolle, kun lähetys on saapunut Suomeen. Tarkastus on maksullinen. Jos kaikki on tarkastuksessa kunnossa, lähetyksen saa ottaa käyttöön, muussa tapauksessa maahantuonti kielletään.

Tilaamista on rajoitettu, jotta voidaan estää kasvitautien ja tuholaisten leviämistä.

Muistilista kasvien tilaajalle:

  1. Tarkista maahantuontikiellot. Joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty.
  2. Selvitä, saatko kasveille kasvinterveystodistuksen. Ilman todistusta et voi tilata kasveja.
  3. Tilaa kasvilähetyksille tuontitarkastus Ruokavirastosta.

Tulli valvoo maahantuontia

Tulli valvoo maahantuontia. EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta tuodut kasvit ja kasvituotteet otetaan haltuun ja hävitetään.

Tilaajan kannatta myös huomioida, että kaikki pikarahtiyritykset eivät välttämättä kuljeta kasveja ja siemeniä.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT