maanantai, 29 huhtikuun, 2024

Vain harvat rikollisissa ympäristöissä tapahtuneet ammuskelut johtavat tuomioihin Ruotsissa

Ruotsi. Ammuskelut rikollisissa ympäristöissä johtavat tuomioihin vain hieman yli puolessa oikeuteen saapuvista tapauksista, Uppdragin tutkimus osoittaa. Se on huomattavasti pienempi luku kuin muiden murhien ja murhayritysten osalta, kirjoittaa SVT Nyheter 24.8. julkaisemassaan artikkelissa.

– Se on ongelma lakiyhteisölle, sanoo Solnan käräjäoikeuden valtuutettu Martin Weyler. Ruotsi on menossa kohti uutta synkkää ennätystä kuolemaan johtaneiden ampumisten  osalta. Elokuuhun 2022 mennessä on ammuttu kuoliaaksi 45 ihmistä, mikä on samalla tasolla kuin koko viime vuoden ammuskelukuolemat. Vielä1990-luvun alussa 80 prosenttia kuolemaan johtaneista ammuskeluista rikollisissa ympäristöissä ratkaistiin, eli joku tuomittiin. Tämä luku on tänään pudonnut noin 25 prosenttiin, hän sanoo.

– On suuri ongelma, että meillä on niin vähän tuomioita näissä tapauksissa. Kun he tekevät tällaisia ​​rikoksia ja selviävät siitä, he lisäävät väkivaltaista pääomaansa ja heillä on suurempi mahdollisuus levittää kauhua asuinpaikkaansa, sanoo Uppsalan vakavan rikollisuuden ryhmän tarkastaja Johan Segerholm.

Hän uskoo, että oikeusjärjestelmää ei ole mukautettu jengiampumisiin. Suurin osa tutkimuksista päätetään todisteiden puutteen vuoksi, mutta vaikka todisteet olisivat niin vahvoja, että ne riittävät syytteeseenpanoon, on vaikea saada joku tuomittua, hän sanoo.

Poliisitutkijat kriittisiä

Tehtäväkatsauksessa on tarkasteltu murhaa ja murhan yritystä koskevia tuomioita viimeisten neljän vuoden aikana Ruotsissa. Tutkimus osoittaa, että rikollisessa ympäristössä tapahtuneiden ammuskelujen tai muun tyyppisten murhien ja murhayritysten välillä tuomittujen prosenttiosuudet vaihtelevat suuresti.

900 tutkitusta tuomiosta 100 liittyy ampumiseen rikollisessa ympäristössä. Näistä tuomioon johtaneiden juttujen osuus on 53 prosenttia.

Niiden murhien ja murhayritysten osalta, jotka eivät ole rikollisjärjestöjen tekemiä, luku on sen sijaan 82 prosenttia. Se herättää kritiikkiä poliisitutkijoissa.

Heidän mielestään tuomioistuimet eivät laske yhteen esitettyjä todisteita, vaan haluavat arvioida niitä jokaista erillisenä, jolloin tuomioon riittävää todistustaakkaa jengirikollisten ammuskeluista ei saada syntymään, SVT:n artikkelissa todetaan.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT