Helsingin poliisin tietoon on tullut useampi tapaus, jossa poliisiksi tekeytyneet huijarit ovat kalastelleet pankkitunnuksia Pohjois-Helsingissä viime perjantaina.

Kalastelijat soittivat alueen asukkaille ja esittäytyivät poliisina.Yhdessä tapauksessa poliisiksi tekeytyneet henkilöt soittivat Puistolassa asuvalle pariskunnalle. ”Poliisit” kertoivat, että pariskunnan autoon oli murtauduttu ja pariskunta on vaarassa talossaan. He kehottivat pariskuntaa lähtemään pois kotoaan eri suuntiin. ”Poliisit” myös käskivät rouvaa heittämään pariskunnan pankkikortin pois, jotteivät rikolliset pystyisi seuraamaan häntä. Rouva uskoi olevansa vaarassa ja heitti kortin pois. Tämän jälkeen ”poliisit” soittivat aviomiehelle ja kysyivät hänen pankkitunnustaan. Mies kertoi hädissään tunnuksensa. Tämän jälkeen pariskunnan tililtä vietiin rahaa. Poliisi tutkii tapausta virkavallan anastuksena ja törkeänä petoksena.

Toisessa tapauksessa poliisiksi esittäytynyt mies soitti Pohjois-Helsingissä asuvalle naiselle ja kertoi naisen talon olevan piiritetty. Hän kertoi, että varkaat ovat tulossa naisen asuntoon ja kehotti naista piilottamaan pankkikorttinsa asuntonsa ulkopuolelle. Nainen soitti hätäkeskukseen, joka kehotti naista tekemään rikosilmoituksen. Poliisi tutkii tapausta virkavallan anastuksena ja petoksen yrityksenä.

Kolmannessa tapauksessa poliisiksi esittäytynyt soittaja kertoi, että asukkaan tililtä oli yritetty siirtää useamman kerran huomattava summa rahaa. Soittaja sanoi, ettei ”poliisi” pystyisi estämään uutta siirtoyritystä, ellei asukkaan tietokoneelle laitettaisi siirtoestoa. Tätä varten soittaja tarvitsi asukkaan pankkitunnukset. Poliisi tutkii tapausta virkavallan anastuksena ja petoksen yrityksenä.

Helsingin poliisi muistuttaa, ettei oikea poliisi kysele pankkitunnuksia tai muitakaan tunnuksia. Jos poliisiksi esittäytynyt soittaja varoittaa murrosta tai muusta vaarasta ja kehottaa luovuttamaan pankkitunnukset poliisille tunnuksien pelastamiseksi, kannattaa epäillä soiton todenperäisyyttä ja ilmoittaa asiasta poliisille. Oikea poliisi ei koskaan kysele pankkitunnuksia eikä yhteystietoja puhelimitse.

Aiheeseen liittyen