Hämeenlinnassa 20.5. hiukan yli kolmekymppinen mies otti puhelimitse yhteyttä useampaan iäkkääseen henkilöön esittäytyen poliisina Hämeenlinnan keskustan alueella. Poliisiksi esittäytynyt oli pyytänyt kohteitaan tuomaan hänelle pankkikorttinsa ja siihen liittyvät tunnusluvut, sillä verukkeella että näiden puheluiden kohteiksi joutuneiden henkilöiden pankkitilit olisivat joutuneet jonkin rikoksen kohteeksi.

Yksi huijausyritysten kohteista oli saamansa puhelun jälkeen yhteydessä aikuiseen tyttäreensä, jolla heräsi epäilys puhelussa kerrottujen tietojen todenperäisyydestä. Tytär puolestaan ilmoitti tapahtuneesta poliisille. Poliisipartio oli yhteydessä tyttärensä kautta ilmoituksen poliisille tehneeseen vanhukseen ja järjesti tapaamisen siten, että huijausyrityksen kohteen sijasta paikalla petostelijaa odottikin poliisipartio, joka otti miehen kiinni.

Kaikkiaan petostelija oli yrittänyt hankkia pankkikorttia ja tunnuslukua viideltä iäkkäämmältä ihmiseltä. Tällä kerralla tekijän huijaukset jäivät kuitenkin poliisin väliintulon vuoksi yrityksen asteelle. Miestä epäillään kaikkiaan viidestä petoksen yrityksestä ja virkavallan anastuksesta. Epäilty tunnusti nuo teot esitutkinnassa ja hänet vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Poliisi muistuttaa, että viime vuosina vastaavantyyppiset teot, eli pankki, -tili, ym. tietojen kalastelu poliisina esiintyen ovat nousseet esiin yhtenä tyypillisenä petosrikosten tekomuotona. Kuluvan vuoden aikana Hämeen poliisilaitoksen alueella on tutkintaan kirjattu kaikkiaan 14 kappaletta rikosilmoituksia tämän tyyppisistä teoista. Koko valtakunnasta tältä vuodelta vastaavaa tekotapaa löytyy yli 120 rikosilmoituksesta. Vuosi 2017 oli kaikista synkin tämän tyyppisessä rikollisuudessa, jolloin valtakunnassa tutkittiin noin tuhat tällaista rikosilmoitusta. Tämä lukua on pystytty pienentämään poliisin valtakunnallisen sekä paikallisen tason tiedottamisella ja tekijöiden saattamisella edesvastuuseen.

Poliisiviranomainen ei koskaan pyydä puhelimitse tietoja pankkikorteista, niiden tunnusluvuista tai pankkitilien avainlukulistoista.

Aiheeseen liittyen