Oulun poliisin liikenneryhmän haaviin jäi maanantai-iltana raskaan liikenteen valvonnassa kuorma-auto, jolla oli kyydissään yli kymmenen tuhannen kilon ylikuorma, kertoo poliisi.

Vaihtokorissa olleen kuorman liikkumista ei oltu estetty mihinkään suuntaan riittävästi, ja sen massa ylittyi noin 40%. Tämän lisäksi kuorma-auton jarrujärjestelmässä oli vakava vika, joka teki vilkkaasti liikennöidyssä kaupunkitaajamassa liikkuneesta kuorma-autosta lähes jarruttoman. Poliisi poisti kuorma-autosta rekisterikilvet ja määräsi kuorma-auton kuljettajan väliaikaiseen ajokieltoon.

Poliisi muistuttaa, että suurin vastuu ammattiliikenteen turvallisessa liikkumisessa ja säännösten noudattamisessa on yrityksillä. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää kaluston kuntoon. Raskaan kaluston jarrut ovat jo lähtökohtaisesti kovassa rasituksessa, joka johtuu jarruille kohdistuvista suuremmista massoista. Siksi on erityisen tärkeää huoltaa jarrut säännönmukaisesti, ja myös työnantajan tulee huomioida ajoneuvon kunto ennen kuin se luovutetaan työntekijän kuljetettavaksi.

Poliisihallituksen ohjeistuksen mukaan valvontajakson aikana poliisilaitosten tulee kiinnittää huomiota ainakin ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen, kuorman varmistamiseen ja ajoneuvojen kuntoon. Valvonnassa havaitaan edelleen eniten rikkeitä edellä mainituilla osa-alueilla. Ammattiliikenteen valvontaan liitetään myös harmaan talouden torjunta, tiedotteessa sanotaan.

Aiheeseen liittyen