Helsingin poliisilaitos on saanut valmiiksi yhden kesäkuussa uutisoituun kansainväliseen suuroperaatioon liittyvistä esitutkinnoista.

Syyteharkintaan siirtyvässä tapauksessa on kyse marihuanan salakuljetuksesta, jonka organisoimisessa käytettiin ainoastaan salattuja puhelimia. Kansainvälisessä suuroperaatio Greenlightissa FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoja Suomen viranomaisille. Näiden tietojen perusteella on päästy käsiksi ammattimaiseen huumeiden salakuljetusorganisaatioon, johon tämäkin tapaus liittyy.Nyt päätökseen saadussa esitutkinnassa on kyse marihuanan maahantuonnista, joka on vain pieni osa laajaa kokonaisuutta.

– Helsingin poliisilaitos paljasti huomattavan marihuanan maahantuonnin Helsingissä tämän vuoden helmikuussa. Huumausaineet tuotiin rekka-autolla Suomeen Pohjois-Helsingissä sijaitsevaan varastoon. Epäillyt purkivat kuorman varastoon ja lähtivät samoin tein levittämään huumausaineita. Poliisi otti heidät kiinni välittömästi, kun he olivat jättämässä ensimmäistä marihuanaerää vastaanottajalle, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi.

Epäillyillä oli käynyt rekan purkamisessa virhe ja osa Suomeen tarkoitetusta marihuanasta päätyikin rajan yli Viroon. Marihuanaerä takavarikoitiin myöhemmin Virossa ja rekan kuljettaja otettiin kiinni toisen huumausaine-erän salakuljetuksen yhteydessä.

Poliisin takavarikoimia marihuanaa sisältäviä säkkejä.
Poliisin takavarikoimia marihuanaa sisältäviä säkkejä.

– Kaikkiaan marihuanaa saatiin takavarikoitua hieman yli 140 kiloa. Tällaisen marihuanamäärän katukauppa-arvo lähentelee arviolta kolmea miljoonaa euroa, Uusikivi sanoo.

Marihuanan salakuljetukseen liittyvässä tapauksessa rikosnimikkeinä on törkeä huumausainerikos sekä törkeä ampuma-aserikos. Epäiltyjä on neljä.

Osa laajaa kokonaisuutta

Helsingin poliisilaitos tutkii yhdessä useiden eri poliisilaitosten kanssa ammattimaista ja järjestäytynyttä erilaisten huumausaineiden salakuljetusta ulkomailta Suomeen ja niiden jakelua vastaanottajille. Toimintaa harjoittanut organisaatio koostui useista ulkomailla ja Suomessa asuneista henkilöistä, joilla oli omat tehtävänsä huumausaineiden hankinnassa, niiden salakuljettamisessa, vastaanottamisessa ja levittämisessä. Organisaation viestintään käytettiin ainoastaan salattuja puhelimia, joissa henkilöt esiintyivät nimimerkeillä pysyäkseen anonyymeinä.

– Organisaatioon liittyvä tutkinta jatkuu kiivaana edelleen. Tämä oli vain yksi osa tätä kokonaisuutta. Laajemmasta kokonaisuudesta tiedotetaan myöhemmin, Uusikivi toteaa.

Nyt tutkittavana ollut tapaus on osa kansainvälistä suuroperaatiota, josta tiedotettiin kesäkuussa: Suomi osana kansainvälistä jättioperaatiota – Suomen viranomaiset tehneet lähes sata kiinniottoa – Poliisi

Artikkelikuvana kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen