Ruotsi. Henkilökunta lähtee, palvelupuhelinten vastausajat venyvät – ja törkeä väkivalta lisääntyy.

SVT Nyheterin näkemät poliisihallinnon sisäiset asiakirjat osoittavat, että nämä ovat joitain kohtia, joista Ruotsin hallitus on pitänyt poliisin johtoa vastuullisena pidetyissä erityiskokouksissa viimeisen kuukauden aikana, kirjoittaa Ruotsin yleisradio SVT 28.1. julkaisemassaan artikkelissa.Oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) päätti poliisijohtoa kohtaan lisääntyneen arvostelun jälkeen, että hallitus ja poliisi kokoontuisivat viikoittain.

Ammuskelut ja räjähdykset ovat seuranneet toisiaan – ja sävy poliisin johtoa kohtaan on kiristynyt.

”Hallitus odottaa poliisiviranomaiselta voimakkaita toimenpiteitä”,  SVT:n näkemässä  kokouksen muistiossa 5. tammikuuta sanotaan.

– Lisäämällä resursseja ja työkaluja kasvavat myös odotukset paremmasta tuloksesta ja tehokkuudesta, Gunnar Strömmer sanoo.

Kokouksiin osallistuvat oikeusministeri tai valtiosihteeri ja poliisin johto. Tukholman väkivallan kierteen vuoksi on jo jonkin aikaa ollut päivittäisiä tapaamisia myös muulla virallisella tasolla.

Kokouksissa keskustellaan ajankohtaisista ongelmista. Tämä koskee puhdasta rikostentorjuntaa, mutta myös uusien poliisien rekrytointia ja palvelupuhelimen toimintaa, jossa odotusajat ovat kasvaneet viimeisen vuoden aikana.

Poliisijohdon selitys lisääntyneille odotusajoille on, että ihmiset jouduttiin siirtämään passijonojen käsittelyyn viime vuoden suuren passikaaoksen seurauksena.

Toinen keskustelunaihe on ollut poliisin rekrytointikyky. Viranomaisen omat luvut osoittavat, että entisten poliisien määrä, jonka he onnistuvat houkuttelemaan takaisin työhön, on laskussa.

Kansanedustaja Fredrik Kärrholmilla (M) on itselläänkin poliisin tausta. Hän huomauttaa, että useilla osa-alueilla ei ole saatu tuloksia, vaikka viranomainen on saanut suuria lisäresursseja.

– Jos yksityistä yritystä olisi johdettu kuten poliisitointa, se yritys olisi mennyt konkurssiin aikoja sitten, sanoo Kärrholm, joka kuvailee poliisin johtoa tehottomaksi.

Sosiaalisessa mediassa poliisit ovat kertoneet, että hallituksen uudet vaatimukset ovat saaneet paikalliset johtajat keskittymään lukuihin ja rikoksiin, jotka parantavat nopeasti tilastoja, mitä yleensä kutsutaan ”keppien metsästämiseksi”.

– Olemme varoittaneet, ettemme palaa keppimetsästykseen. Liikennerikoksen ei pitäisi olla yhtä arvokas kuin hovioikeuden tuomio murhasta, Gunnar Strömmer sanoo.

SVT ei tavoittanut Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornbergia haastateltavaksi.

Kuvituskuva/arkisto.

Aiheeseen liittyen