maanantai, 29 huhtikuun, 2024

Helsingin poliisi kehittää rikostutkintaa – rikosilmoitusten esikäsittelyä nopeutetaan ja yhtenäistetään

Helsingin poliisin uusi rikosten esikäsittelyryhmä aloitti toimintansa maanantaina 17. huhtikuuta, tiedottaa Helsingin poliisilaitos.

Uudistuksella pyritään kehittämään rikosten esikäsittelyä entistä yhdenmukaisemmaksi, tasapuolisemmaksi ja ripeämmäksi. Tavoitteena on tarjota helsinkiläisille riittävän hyvä palvelun taso.

– Tutkintayksikkö tehostaa ja yhdenmukaistaa päivittäisrikosten käsittelyä perustamalla uuden esikäsittelyryhmän. Tavoitteena on muun muassa parantaa rikosten paljastamista ja sarjoittamista. Samalla päivittäisrikosten tilannekuva selkiytyy, sanoo rikostorjunta-toiminnon johtaja, rikostarkastaja Jari Illukka.

Aiemmin rikokset esikäsiteltiin rikostutkintayksikön eri toiminnoissa ja tutkintaryhmissä. Suurin osa esikäsittelystä tehtiin taktisissa tutkintaryhmissä. Ennen uudistusta esikäsittelyn sisältöön ja aikajänteeseen vaikutti siis esimerkiksi tutkintaryhmän muu työtilanne.

– Lähtökohtaisesti jokainen juttu saa meillä samanlaisen esikäsittelyn, kertoo rikoskomisario Ville Niskanen, joka johtaa esikäsittelyryhmää.

Nyt perustettu esikäsittely kuuluu rikostutkintayksikön rikostorjunta-toimintoon. Rikostorjunnassa muun muassa tutkitaan niin sanottuja päivittäisrikoksia, joita voivat olla esimerkiksi erilaiset omaisuus-, väkivalta-, liikenne- ja kunnianloukkausrikokset sekä laittomat uhkaukset.

Uusi esikäsittelyryhmä koostuu rikoskomisariosta ja tarkastajasta, ryhmän- ja vararyhmänjohtajista, tutkijoista sekä tutkintasihteereistä.

Toiveena saada enemmän rikoksia selvitettyä

Helsingin poliisiin tulee noin 200 uutta rikos- ja sekalaisilmoitusta päivässä. Yli puolet jutuista tulee sähköisestä rikosilmoitusjärjestelmästä. Nettikirjaamo käsittelee noin 20 000 juttua vuodessa, ja saman verran ilmoituksia siirtyy esikäsittelyyn.

Esikäsittelystä siirretään arviolta noin 5 000 päivittäisrikosta taktiseen tutkintaan, ja noin 5 000 tapausta hoidetaan pikatutkinnassa. Lisäksi pieni osa tapauksista siirretään esitutkintaan rikostutkintayksikön muihin toimintoihin kuin rikostorjuntaan.

– Toivon, että saisimme enemmän rikoksia selvitettyä esikäsittelyn uudistamisen myötä, sanoo rikoskomisario Ville Niskanen.

Kun rikosilmoitus saapuu esikäsittelyyn, ryhmä arvioi ensin, onko kyseessä rikos. Tarvittaessa esikäsittelyryhmä tekee esiselvityksen. Esikäsittely voi myös rajoittaa juttuja tai ohjata niitä sovitteluun.

Esikäsittelyn tehtäviin kuuluu lisäksi tutkintaa avustavia tehtäviä. Tällaisia toimia voivat olla vaikkapa epäillyn etsintäkuuluttaminen, asianomistaja kuulusteleminen, sakottaminen tai huomauttaminen.

Tarvittaessa tapaus siirretään esikäsittelystä tutkintaryhmälle. Rikostorjunta-toiminnon ryhmät tutkivat suurimman osan jutuista.

Poliisilla on vuonna 2023 rikostutkinnan kehittämisen teemavuosi. Sisäministeriö käynnisti lokakuussa 2022 poliisin toimialan kehittämisen, jolla pyritään parantamaan poliisin toimintaedellytyksiä lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT