tiistai, 28 toukokuun, 2024

Itä-Uudenmaan poliisilla kiireinen viikonloppu – viikonvaihteessa suuri määrä kiinniotettuja

Itä-Uusimaa. Erilaisia poliisitehtäviä hoidettiin viime viikolla yhteensä 1835 ja etenkin viikonloppu oli kentällä tuttuun tapaan kiireisintä aikaa, tiedottaa Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

– Eniten partioita työllistivät erilaiset kotihälytystehtävät, päihtyneet ja häiriköt. Myös liikenteestä kiinniotetut kaaharit sekä päihtyneenä penkin ja ratin väliin itsensä sovittaneet henkilöt olivat tehtävien keskiössä, sanoo rikoskomisario Aki Rantahuhta.

Viikonloput tehtävät olivat tyypillisiä, mutta viime viikonlopun yleisilmettä korosti erilaisista rikoksista kiinniotettujen määrä. Tähän kun vielä lisätään poliisilain perusteella kiinniotetut, niin sunnuntaiaamuna poliisin majoituksessa oli yhteensä 30 henkilöä. Tämä on varsin suuri määrä yhdelle vuorokaudelle.

Poliisilakiperusteinen ja rikosperusteinen kiinniotto

– On varmasti hyvä hieman avata, mitä eroa on poliisilakiperusteisella ja rikosperusteisella kiinniotolla. Kun henkilö otetaan kiinni poliisilain perusteella, monesti syynä on erittäin voimakas päihtymystila ja kykenemättömyys huolehtia itsestään. Toinen vaihtoehto on käyttäytyä uhkaavasti yleisellä paikalla eli haastaa riitaa. Kolmas syy on joutua kiinniotetuksi kotirauhan piiristä eli henkilö päihtyneenä huudattaa stereoita tai muuten häiritsee muiden asukkaiden rauhaa, Rantahuhta kertoo.

Ennen poliisilain mukaista kiinniottoa poliisi neuvoo, ohjaa ja käskee henkilöitä esimerkiksi poistumaan paikalta. Jos tätä käskyä ei noudateta, monesti ainoa vaihtoehto on ottaa henkilö kiinni, ettei tilanne eskaloidu, vaikka tappeluksi.

– Rikoslain perusteella taas otetaan kiinni henkilöitä, joiden epäillään syyllistyneen rikokseen. Hälytystehtävän yhteydessä tehdyssä turvallisuustarkastuksessa henkilöltä löydetään vaikka isompi määrä huumausainetta. Kiinniotto tehdään asian parempaa selvittämistä varten, eli vaikka kuulusteluiden tai mahdollisen kotietsinnän tekemistä varten, jatkaa Rantahuhta.

Huumaantuneena ajava taas voidaan ottaa kiinni verikoetta varten ja edelleen siitä rikoksen jatkamisvaaralla, eli kuljettaja mahdollisesti jatkaisi ajamista heti verikokeen ottamisen jälkeen.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT