Helsingin käräjäoikeus on tuominnut helsinkiläisen tukkukauppiasyrittäjä Rami Özdogan Adhamin, 46, kymmenen kuukauden ehdottamaan vankeusrangaistukseen.
Rangaistus luettiin 18 rikoksesta, joista törkein oli lähes kolme vuotta kestänyt rahankeräysrikos. Rahankeräysrikoksen ohella Adhman tuomittiin kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta sekä 13 väärennyksestä. Adhamin tulee yhdessä entisen vaimonsa ja Suomi-Syyria yhdistyksen kanssa maksaa valtiolle takaisin rikoshyötynä 220 000 euroa.
Käräjäoikeus huomioi puolustuksen väitteen, että valtaosa kerätyistä varoista on mennyt hyväntekeväisyystyöhön Syyriassa.
Rami Adhamin rangaistus tuli ehdottomana, koska hänet on aiemmin tuomittu ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa dopingrikoksesta ja pahoinpitelyistä.
Adham tuli julkisuudessa tunnetuksi ”lelusalakuljettajana”, koska hän vei takavuosina  muun muassa leluja Aleppon lapsille Syyriaan. Tiedotusvälineet tekivät tästä toiminnasta näyttäviä haastatteluja niin lehdissä kuin televisiossakin.
Syyttäjä katsoi, että Adhamin tosiasiallisesti hallinnoiman hyväntekeväisyysjärjestön rahoja on päätynyt 62 000 euroa siirtolapuutarhamökin ostoon. Oikeus hyväksyi syyttäjän näkemyksen ja tuomitsi Ahdamin ohella hänen entisen vaimonsa tuottamuksellisesta rahanpesusta. 220 000 euron kokonaissummasta Adhamin ex-puolison osuus on kyseinen 62 000 euroa.
Rami Adhamilla on Helsingissä ravinteita maahan tuova yritys. Hänellä on myös saman alan toiminimi. Yrittäjän henkilökohtainen talous on kuralla, sillä hänellä on vero- ja eläkevelkoja ulosotossa.

Aiheeseen liittyen