Ruotsi. Jengirikollisuus on noussut kesän aikana vahvasti esiin Ruotsissa. Poliisin tiedustelupalvelu NOA on luetteloinut 3000 ihmistä, jotka ovat yhteydessä väkivaltaisiin verkkoihin ympäri maata, uutisoi tämän päivän (12.9.) SVT Nyheter.

Suurin uhka tiedustelupalvelunmukaan ovat perhepohjaiset verkostot.

– He pyrkivät rakentamaan rinnakkaisyhteiskunnan, jossa on rinnakkainen oikeusjärjestelmä, jossa uskollisuus ja valta on perheellä eikä valtiolla, kertoo NOA: n poliisitiedustelupäällikkö Linda H Staaf.

NOA  on kartoittanut kolme erityyppistä rikollisryhmää.

– Osittain kyse on löyhästi muodostuneista verkostoista, lähinnä haavoittuvilla alueilla. Kyse on osittain rikollisjärjestöistä, esimerkiksi perinteisistä moottoripyöräjengistä, ja sitten puhutaan perhepohjaisista verkostoista, kertoo NOA: n poliisitiedustelupäällikkö Linda H Staaf.

Poliisin toimet kohdistuvat eri hierarkkisiin tasoihin kuuluviin henkilöihin. Karkeasti ottaen hierarkian kärjessä on noin 600 henkilöä, jotka antavat käskyjä ja voivat jopa tilata murhia. Näiden alapuolella on 1800 teloittajaa ja alaosassa noin 600 nuorta rikollisverkostojen kynnykselle nousemassa.

– Ne ovat levinneet ympäri maata, samalla tavalla kuin muukin väestö on jakautunut, Linda H Staaf sanoo.

Usein, mutta ei yksinomaan, rikollisia yksilöitä esiintyy ns. ”haavoittuvilla alueilla”. Alueille on ominaista heikko sosioekonominen asema, jossa rikollisilla on vaikutusta paikalliseen yhteisöön. Kun kyse on löyhästi muodostetuista ryhmittelyistä, verkkoa voi pitää yhteytenä itse alueeseen.

Mutta mikä eniten uhkaa demokraattista sosiaalijärjestelmää, ovat perhepohjaiset verkostot.

– He pyrkivät rakentamaan rinnakkaisen yhteiskunnan, jossa on rinnakkainen oikeusjärjestelmä, jossa uskollisuus ja valta ovat perheellä eikä valtiolla. Demokraattista järjestelmää uhkaavasta näkökulmasta se on hyvin, hyvin vakava asia, Linda H Staaf sanoo SVT Nyheterille.

Kuva: SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen