Rakennustyömaalla Helsingin Kalasatamassa 13. marraskuuta vuonna 2015 nosturin vallannut aktivisti tuomittiin sakkorangaistukseen Helsingin hovioikeudessa. Mielenilmaukseen osallistui kolme muutakin ihmistä, mutta heidän osaltaan rikos ehti vanhentua ennen kuin heidät saatiin haastettua oikeuteen.

Rakennusyhtiö vaati korvauksia siitä, että työt seisoivat mielenilmauksen vuoksi. Käräjäoikeus ja hovioikeus olivat yksimielisiä siitä, että aktivistin tulee maksaa noin 12 600 euroa korkoineen SRV:lle. Summa sisältää muun muassa töiden keskeytymisestä aiheutuneet välittömät kustannukset, poliisin tarvitsemien nosturien vuokrasumman ja työnjohtajien palkkakuluja.

Lisäksi miehen pitää maksaa 70 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa hänen tuloillaan 420 euroa. Helsingin hovioikeus vahvisti keskiviikkona antamallaan päätöksellä käräjäoikeuden aiemman tuomion, jonka mukaan syytetty syyllistyi hallinnan loukkaukseen ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitoon. Jälkimmäinen syyte tuli siitä, että miehellä oli monitoimiteräase, jota hän käytti ”SRV ulos Fennovoimasta” -iskulauseella varustetun banderollin kiinnittämiseen.

Aktivistit valloittivat kaksi rakennusyhtiö SRV:n nosturia, koska he vastustivat Fennovoiman ydinvoimalahanketta. SRV oli tuolloin ilmoittanut lähtevänsä osakkaana toteuttamaan Pyhäjoelle suunniteltua ydinvoimalaa.

Tuomion saaneen, vuonna 1990 syntyneen miehen mielestä nostureita olisi voinut käyttää siitä huolimatta, että niihin oli kiivennyt aktivisteja.

Lähde HS.

 

Aiheeseen liittyen