Poliisi varoittaa sähköpostilla tulleista kiristysviesteistä, joissa kerrotaan, että huijarilla on halussaan uhrista arkaluonteista video- tai kuvamateriaalia. Viesteissä vaaditaan bitcoineja maksettavaksi tai materiaali levitetään. Poliisi muistuttaa, että lunnaita ei tule maksaa.

Kaakkois-Suomen poliisille on tehty tämän vuoden alussa useampi rikosilmoitus tällaisista kiristysviesteistä. Viestit ovat olleet saapuneissa viesteissä ja viestien lähetysosoite on myös naamioitu siten, että viesti näyttää siltä, kuin se tulisi vastaanottajan omasta sähköpostiosoitteesta.

Alla on Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeita huijausviestien varalle:

  • Jos viestissä mainittu salasana on edelleen käytössä joissakin palveluissa tai järjestelmissä, kannattaa nämä salasanat vaihtaa välittömästi. Muutoin uhkausviesteihin ei ole tarvetta reagoida eikä huijareille kannata maksaa lunnaita.
  • Eri salasanojen käyttäminen eri palveluissa takaa sen, että yhden salasanan vuotaminen ei automaattisesti johda muiden käyttäjätilien salasanojen paljastumiseen.
  • Vahva salasana suojelee arvaamiseen perustuvilta hyökkäyksiltä ja tunkeutumisyrityksiltä.
  • Jos on huolissaan tietokoneen tai mobiililaitteen kameran kaappaavista haittaohjelmista, voi kameran peittää esimerkiksi teipillä, tarralla tai tarkoitukseen suunnitellulla, tietokoneen kameran päälle kiinnitettävällä suojalla, joka mahdollistaa kameran käyttämisen tarvittaessa ja peittää sen muina aikoina.
  • Haittaohjelmilta voi parhaiten suojautua pitämällä tietokoneen käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopäivitykset ajan tasalla sekä asentamalla ohjelmia vain luotetuista lähteistä. Tässä kampanjassa ei kuitenkaan ollut kyseessä haittaohjelman avulla taltioitu materiaali vaan puhdas huijaus.

Aiheeseen liittyen