Itä-Suomi. Viime päivinä moni suomalainen on saanut suomalaisista numeroista huijaustekstiviestejä, joissa kehotetaan katsomaan saapunut ääniviesti tai esimerkiksi MMS-viesti.

Kun linkkiä klikkaa, puhelin pyytää lupaa Voicemail-nimisen ohjelman asentamiseen. Sen kautta puhelimeen asentuu Flubot-niminen haittaohjelma, varoittaa Itä-Suomen poliisi.

Kyseessä on viime kesältä tuttu, mutta muuntautunut ja uudestaan aktivoitunut Flubot-haittaohjelma.

Viime kesänä saman haittaohjelman viestitulvat pystyttiin estämään puhelinoperaattoreiden avulla, ja ongelma ei kasvanut Suomessa.

Nyt Flubot-haittaohjelma on muuntautunut niin, että puhelinliittymiä tarjoavien operaattoreiden on vaikea estää sen toimintaa eli viestien lähettämistä.

Niistä puhelimista, joihin haittaohjelma on asennettu, alkaa lähteä viestinä samaa huijausviestiä eteenpäin liittymän omistajan tietämättä.

Haittaohjelma monistaa itseään huijatuksi joutuneiden kautta, ja viesteistä kasvanut puhelinlasku tulee liittymän omistajalle.

Haittaohjelma voi myös mahdollistaa puhelimessa olevien yhteystietojen varastamisen.

Jos asensit puhelimeesi Flubot-haittaohjelman huijausviestin kautta, helpoin tapa poistaa haittaohjelma on palauttaa puhelin tehdasasetuksille.

Vaihda salasanat saastuneesta puhelimesta sen jälkeen, kun olet poistanut haittaohjelman, muistuttaa poliisi.

Aiheeseen liittyen