lauantai, 27 huhtikuun, 2024

Poliisihallitus: Poliisi on huolestunut nuorten väkivaltarikosten kasvusta

Poliisihallitus. Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset kohdistuvat valtaosin toisiin alaikäisiin. Alaikäisten vakavien väkivaltarikoskierteiden katkaisuun tarvitaan viranomaisten saumatonta yhteistyötä ja uusia keinoja, tiedottaa Poliisihallitus.

Alle 21 vuotiaiden nuorten väkivaltarikollisuus on kasvanut merkittävästi. Alaikäisten tekemäksi epäiltyjen rikosten määrä Suomessa on kolminkertaistunut vuodesta 2015. Suurinta kasvu on ollut alle 15-vuotiaiden keskuudessa.

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo. Kuva: Arkisto.

− Alaikäisten tekemät väkivaltarikokset kohdistuvat valtaosin toisiin alaikäisiin. Yhteiskunnan on pystyttävä suojelemaan kansalaisiaan alaikäisen tekemältä väkivallalta ja rikosten estämiseksi on löydettävä uusia toimivia keinoja, toteaa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo.

Alaikäisten väkivaltarikosten määrä on kasvanut sekä kaupunkimaisissa, taajaan asutuissa että maaseutumaisissa kunnissa. Suhteellisesti eniten kasvua on ollut Lahdessa (70 %,), Oulussa (56 %) ja Tampereella (46 %).

Poliisi haluaa herättää ja käydä yhteiskunnallista keskustelua nuorisorikollisuudesta ja sen vaikutuksista. Osana tätä poliisi on lähettänyt kaikille Suomen 2119 ala- ja yläasteelle kampanjajulisteen, jossa muistutetaan, että monesti kiusaamiseksi mielletty teko onkin itse asiassa rikos.

Kouluille lähetetty Nuoret ja rikollisuus -kampanjajuliste.

Alaikäisten rikoskierteet pitää katkaista nykyistä tehokkaammin 

Poliisi katkaisee hankalimpien aikuisten rikoskierteitä pakkokeinojen, kuten vangitsemisen avulla. 15-17-vuotiaisiin on mahdollista kohdistaa poliisin pakkokeinoja viimesijaisina keinoina, mutta alle 15-vuotiaiden osalta poliisilla ei ole keinoja rikoskierteiden katkaisemiseen. Alaikäisten rikoskierteiden katkaiseminen onkin poliisin sijasta ensisijaisesti lastensuojelun vastuulla.

Monet kovimmissa rikoskierteissä olevista alaikäisistä on sijoitettu lastensuojelulaitoksiin, mistä karkaaminen on helppoa. Kerta toisensa jälkeen karkaava lapsi saattaa päästä uusimaan vakaviakin väkivaltarikoksia lähes keskeytyksettä, vaikka olisikin jäänyt aiemmasta rikoksesta kiinni. Jatkuvasti karkailevat hankalimmassa tilanteessa olevat nuoret näkyvät poliisille väkivalta- ja ryöstörikosten tekijöinä sekä seksuaalirikosten uhreina.

− Kovassa päihde- tai rikoskierteessä olevan lapsen paikka ei ole oman onnensa nojassa kaupungin kaduilla, vaan suljetussa laitoksessa tukipalveluiden piirissä. Ei ole kenenkään etu, että tällaisessa tilanteessa olevat lapset pääsevät poistumaan lastensuojelulaitoksesta oman mielensä mukaan, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Hankalimpien nuorten rikosasioiden keskittäminen parantaa kokonaiskuvaa nuoren tilanteesta

Rikoskierteissä olevat nuoret liikkuvat usein aktiivisesti ympäri pääkaupunkiseutua ja syyllistyvät rikoksiin eri poliisilaitosten alueilla. Pääkaupunkiseudun poliisilaitokset yhdenmukaistavat nuorisorikollisuuden tutkintaan liittyviä tutkintajärjestelyjä ja keskittävät hankalimmissa rikoskierteissä olevien alaikäisten rikosasiat erikseen nimetyille rikostutkijoille. Samalla tehostetaan entisestään yhteistyötä lastensuojelun kanssa.

Tarkoituksena on parantaa kokonaiskuvaa nuoren tilanteesta, mikä mahdollistaa mm. tehokkaamman pakkokeinojen käytön hankalimpien 15-17-vuotiaiden rikoskierteiden katkaisemiseksi.

− Olemme saaneet joitain positiivisia kokemuksia siitä, että tehostettuun matkustuskieltoon määrätty nuori on rauhoittunut lastensuojelulaitokseen. Nuori tietää, että ehtojen rikkomisesta seuraa vangitseminen. Tiukkojen rajojen asettamisen merkitys korostuu hankalimpien nuorten osalta, sanoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Alle 15-vuotiaiden tekemien vakavien rikosten tutkintaan tarvitaan tehokkaat työkalut

Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta. Alle 15-vuotiaiden tekemien vakavien rikosten tutkinnassa poliisilla ei ole käytössään yhtä tehokkaita vapauteen kohdistuvia pakkokeinoja kuin 15 vuotta täyttäneiden osalta. Pakkokeinojen puuttuessa poliisi ei pysty näissä tapauksissa estämään esitutkinnan sotkemista yhtä tehokkaasti kuin 15 vuotta täyttäneiden tekijöiden osalta.

− Nuorten kasvava jengiytyminen aiheuttaa entistä suurempia riskejä sille, että vanhemmat jengiläiset hyödyntävät alle 15-vuotiaita rikosten tekijöinä. Poliisi tarvitsee riittävät työkalut myös alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten tutkintaan, sanoo rikosylikomisario Kai Käkelä Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Artikkelikuvassa Nuoret ja rikollisuus -verkkosivun tunnus.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT