lauantai, 20 huhtikuun, 2024

Poliisin lupapalveluissa ruuhkaa Lounais-Suomessa – asiointi voi vaatia jonottamista

Lounais-Suomi. Kasvaneista asiakasmääristä johtuen poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet Lounais-Suomessa. Jonoja syntyy erityisesti suuren henkilökorttikysynnän vuoksi. Poliisi kehottaa asiakkaita varaamaan aikaa asiointiin.

Vuosina 2018–2019 poliisissa myönnettiin ennätysmäärä henkilökortteja. Henkilökortin voimassaoloaika on viisi vuotta, joten tämänhetkinen ruuhkatilanne johtuu pitkälti siitä, että suuri joukko suomalaisia uusi henkilökorttejaan juuri nyt.

Vuoden 2021 elokuusta lähtien henkilökortin uusiminen on vaatinut asiointia poliisiasemalla, koska henkilökortteihin tallennetaan myös sormenjäljet.

– Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että pankit eivät enää hyväksy ajokorttia henkilötodistukseksi, mikä osaltaan on kasvattanut henkilökorttien kysyntää, selittää ylikomisario Mika Peltola Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Kysynnän kasvu ja ruuhkat Lounais-Suomessa mukailevat valtakunnallista tilannetta.

Talviloma pidensi jonoja

Turussa ajanvarauksella passia tai henkilökorttia hakeva voi tällä hetkellä saada seuraavan vapaan ajan heinäkuulle.

Peltola kuitenkin lohduttaa, että lähes päivittäin kaikille Lounais-Suomen 12 poliisiasemalle avautuu peruutusaikoja, joita kannattaa seurata aktiivisesti.

– Aina kun joku peruuttaa ajan, se vapautuu uudelleen varattavaksi. Lisäksi pyrimme koko ajan lisäämään myös kokonaan uusia palveluaikoja kalenteriimme esimerkiksi passilauantaiden muodossa.

Asiointi poliisiasemilla on mahdollista myös ilman etukäteen tehtyä ajanvarausta – joskin tällöin asiakkaan on varauduttava jonottomaan. Talvilomaviikolla jonottajia on ollut poikkeuksellisen paljon.

– Turun pääpoliisiasemalla lupapalveluun on ajanvarausasiakkaiden lisäksi saapunut päivittäin noin 160–230 asiakasta ilman ajanvarausta. Tällöin jonotusajassa ei valitettavasti puhuta minuuteista vaan tunneista, Peltola sanoo.

Lupapalveluhenkilöstöä on lisätty

Lounais-Suomen poliisin lupahallinnossa on reagoitu ruuhkautuneeseen tilanteeseen muun muassa lisäämällä lupapalveluhenkilöstöä sekä siirtämällä virkailijoita muista tehtävistä henkilökorttien ja passien asiakaspalveluun.

Peltola muistuttaa, että passi- ja henkilökorttiasioita ei ole pakko hoitaa lähipoliisiasemalla vaan hakemuksen voi jättää millä tahansa Suomen poliisiasemalla.

– Pienemmillä paikkakunnilla ruuhkaa voi olla vähemmän, kun taas suuremmissa kaupungeissa seuraavat vapaat asiointiajat venyvät pitkälle.

Vinkkejä matkustuskirja-asioissa asiointiin:

  • Aloita asiointisi käymällä passikuvassa ja täyttämällä sähköinen hakemus poliisin verkkopalvelussa asiointi.poliisi.fiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.
  • Järjestelmä kertoo, voitko hoitaa asiasi kokonaan sähköisesti. Sinun ei tarvitse varata asiointiaikaa, mikäli asiasi ei vaadi käyntiä poliisiasemalla.
  • Jos asia edellyttää asiointia poliisiasemalla, varaathan palveluajan hyvissä ajoin esimerkiksi ennen mahdollista matkustustarvetta.
  • Otathan mukaasi asiakirjan (esimerkiksi vanhentunut henkilökortti tai passi), jolla voit todistaa henkilöllisyytesi.
  • Muistathan muuttaa tai peruuttaa aikasi tarvittaessa, mikäli et sitä enää tarvitse. Siten vapautat aikasi jonkun toisen käytettäväksi.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT