Helsinki. Alkuvuoden aikana Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksen yhteydessä esitetyt perättömät pommiuhkaukset ovat työllistäneet poliisia ja lentoaseman turvallisuushenkilöstöä. Jokainen lentoliikenteeseen tai -asemaan liittyvä uhka, viittaus uhkaan ja hälytys otetaan aina tosissaan ja vakavasti sekä käynnistää viranomaiskoneiston.

Lentoasemalla on ensiarvoisen tärkeää turvata lentoliikenteen ja lentoasemien matkustajien turvallisuus kaikissa muodoissaan. Pienikin poikkeus- tai häiriötilanne voi vaikuttaa lentoliikenteeseen ja lentoaseman toimintaan ja se sitoo myös lentoaseman resursseja.

Perättömät uhkaukset aiheuttavat toimenpiteitä myös poliisissa. Perättömän sutkautuksen esittänyt henkilö otetaan poliisin huostaan, puhutetaan, laaditaan rikosilmoitus ja tehdään siihen liittyvät esitutkintatoimenpiteet, esimerkiksi henkilö voidaan ottaa kiinni asian selvittämiseksi. Uhkauksen esittäneen henkilön määränpää jää erittäin todennäköisesti saavuttamatta. Pahimmillaan tapaus voi aiheuttaa lennon viivästymiseen, josta uhkauksen esittäjälle saattaa aiheutua rikosoikeudellisia seuraamuksia ja korvausvaatimuksia.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Huhtelan mukaan alkuvuoden tapauksissa poliisin puhutuksissa on selvinnyt, että uhkauksen esittänyt henkilö on toiminut hetken mielijohteesta tai esittänyt asian vitsinä. Poliisi haluaa muistuttaa että pommi ei sovi pilaksi.

Aiheeseen liittyen