perjantai, 26 huhtikuun, 2024

Ruotsin Poliisiliiton mielestä rikostutkijat työskentelevät ylivoimaisen suuren paineen alla

Ruotsi. Yli 50 ihmistä on kuollut tai loukkaantunut tänä vuonna Tukholman läänissä tehdyn aseväkivallan seurauksena. Ruotsin poliisiliitto varoittaa nyt, että tutkijoihin kohdistuva paine on muuttumassa ylivoimaiseksi, kirjoittaa SVT Nyheter.

– Pitkällä aikavälillä tämä voi muodostaa uhan oikeusvaltiolle, sanoo poliisien  ammattiliiton puheenjohtaja Lena Nitz.

Hip-hop-taiteilija Einárin murha oli 21. kuolemaan johtanut ampuminen Tukholman läänissä vuonna 2021. Lisäksi 30 muuta ihmistä haavoittui ammuskeluissa saman ajanjakson aikana.

SVT Nyheter kertoo jo aikaisemmin raportoineensa, että poliisin työntekijät hälyttävät kestämättömästä työtilanteesta, jossa murhien ja murhayritysten tutkinnat asetetaan ennestään ylikuormitettujen tutkijoiden hartioille.

Nyt myös Poliisiyhdistys yhtyy kritiikkiin ja kuvaa tilannetta, joka aiheuttaa suurta turhautumista unionissa.

– Saamme turvallisuusedustajiltamme selkeitä signaaleja, että työssä ollaan joutumassa liian kovan paineen alle, Lena Nitz sanoo.

Ruotsin poliisiliiton mukaan tutkijoita ei ole tarpeeksi yleensäkään, ja erityisesti kokeneita tutkijoita. Kuolemantapaukset johtavat usein monimutkaisiin rikostutkimuksiin, jotka asettavat työntekijöille korkeita vaatimuksia.

Oikeiden taitojen puute voi vaikeuttaa myös mahdollisuuksiin tutkia rikoksia.

– Nykyisten ongelmien vuoksi meillä ei ole aikaa tutkia tapauksia. Vakavat rikokset joutuvat odottamaan. Ja me kaikki tiedämme, että mitä kauemmin rikoksen tekemisestä aikaa on kulunut, sitä huonommat mahdollisuudet on saada syyllinen kiinni ja nostaa syyte rikoksesta. Aikaperspektiivi on uskomattoman tärkeä, ja sen menetetään, kun ei ole tarpeeksi tutkijoita, Lena Nitz sanoo SVT:lle.

Nykyinen tilanne voi osaltaan vahingoittaa yleisön luottamusta poliisiin, hän sanoo.

– Siinä syntyy ongelma, joka koskee sekä kansalaisia, että myös itse rikoksen tekijää. Kun rikoksia ei ratkaista, on aina olemassa riski, että samalla lähetetään signaalia, ettei rikos johda pidätykseen.

Lena Nitz painottaa, että nyt tarvitaan lisätoimia tutkijapuolen vahvistamiseksi ja että poliisiviranomaisen on toimittava saadakseen aiemmin lähteneet tutkijat palaamaan töihin  takaisin.

– Poliisiin on panostettu viime aikoina paljon, mutta se on kohdistunut lähinnä ulkoiseen toimintaan. Tämä ei riitä, on tärkeää panostaa myös sisäiseen tutkijatoimintaan, hän muistuttaa.

SVT Nyheter on ottanut yhteyttä Tukholman poliisiin, missä ei haluttu kommentoida poliisiliiton kritiikkiä, artikkelin lopussa todetaan.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT