lauantai, 4 toukokuun, 2024

Ulkomaalaistaustaisia poliiseja on vaikea saada koulutukseen Ruotsissa

Ruotsi. Ulkomaalaistaustaiset ihmiset epäonnistuvat kaksi kertaa niin usein poliisikoulutuksen kokeissa kuin ruotsalaiset, kerrotaan SVT Nyheterin artikkelissa.

Nykyään 6,5 prosenttia poliisivoimista on ulkomaalaistaustaisia, mutta tavoitteena on lisätä määrää. Vaikka poliisi pyrkii lisäämään joukon monimuotoisuutta, se ei ole analysoinut epäonnistumisen syytä.

SVT on tarkastanut pääsytilastoja, jotka osoittavat, että ulkomaalaistaustaisilla on paljon vaikeampaa päästä koulutukseen kuin ruotsalaista taustaa omaavilla.

Voidakseen tulla hyväksytyksi, hakijan on täytettävä luokitusvaatimusten täyttymisen lisäksi useita erilaisia kokeita. Viime vuosina noin 20 prosenttia testeihin tulleista on ollut ulkomaalaistaustaisia.

Jo ensimmäisen loogista ajattelua ja persoonallisuuspiirteitä testaavan testin jälkeen puolet ulkomaalaistaustaisista hakijoista on ulkona, mutta vain neljäsosa ruotsalaisista.

Kun kaikki kokeet on suoritettu, joka viides ruotsalaista taustaa omaava henkilö on hyväksytty koulutusohjelmaan, mutta vain joka kymmenes ulkomaalaistaustainen, kertoo SVT.

Jos hakijalla ei ole ruotsi äidinkielenä, se voi olla yksi selitys sille, että koe sujuu huonommin. Mutta onko kieli todella selitys tähän, sitä ei tiedetä, koska poliisi ei ole tehnyt analyysiä epäonnistumisiin johtavista syistä.

Tutkija Anders Sjöberg uskoo, että jos halutaan lisää monimuotoisuutta, ratkaisu voisi olla esimerkiksi ottaa käyttöön kielitaito ruotsin ja englannin lisäksi kokeiden lisäarviointikriteerinä

Yksi Ruotsin noin 1200 ulkomaalaistaustaisista poliiseista on Rissa Seidou. Hän syntyi Togossa Afrikassa, varttui Ranskassa ja tuli Ruotsiin 20-vuotiaana. Hänen mukaansa tarvitaan lisää poliiseja, jotka eivät ole kaikki ruotsalaisia. Varsinkin alueilla, joilla asuu monia muita kansalaisuustaustoja.

– Jos puhumme tappavasta väkivallasta jota tapahtuu tällä hetkellä alueellamme, on ollut etuna, että vanhemmat luottavat minuun ja sanovat ”pojallani on aseita kotona” tai ”hän on alkanut seurustella väärien ystävien kanssa”, sanoo Seidou.

Rissa Seidoun mukaan vaatimusten alentaminen niille, jotka haluavat ryhtyä poliiseiksi, olisi kuitenkin väärä tapa edetä. Toisaalta hän uskoo, että voitaisiin laajentaa kuvaa siitä, mikä voi olla merkityksellistä kokemusta ja arvostaa sitä myös poliisiohjelmaan pääsyssä, kirjoittaa STV Nyheter.

Kuva: SVT Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT