lauantai, 4 toukokuun, 2024

Ambulanssien henkilökuntien työturvallisuus heikentynyt väkivaltatilanteissa Ruotsissa

Ruotsi. Sinisen valon sabotaashi on viime vuosina käyttöön otettu termi, joka koskee hyökkäyksiä poliisia, pelastustointa ja yhä useammin myös ambulansseja kohtaan erilaisissa mellakkatilanteissa. Sitä koskeva laki tuli voimaan 1.1.2020. Sen jälkeen maassa on tuomittu kyseisestä rikoksesta 16 henkilöä, joista seitsemän on tuomittu vankeuteen.

Vakavat väkivallanteot ja yhä ankarampi sosiaalinen ilmapiiri vaikuttavat myös etulinjassa olevaan terveydenhuollon henkilöstöön. Ensin paikalla ovat poliisin ja pelastuspalvelujen lisäksi ambulanssihenkilöstö. Ilmapiirin muuttuessa työtilanne on vaikeutunut, sanoo ambulanssihoitaja Pierre Conradson SVT Nyheterin julkaisemassa artikkelissa.

Vuodesta 2003 lähtien Pierre Conradson on työskennellyt ambulanssihoidossa ja hän näkee kuinka yhteiskunta ja sen ilmasto ovat muuttuneet.

– Kehitystä on tapahtunut huonompaan suuntaan. Varsinkin viime aikoina  lisääntyneen väkivallan vuoksi, joka liittyy ehkä lähinnä ampuma-aseisiin, mutta myös vakaviin puukotuksiin, Pierre Conradson sanoo.

Nykyään ambulanssihoidossa puhutaan usein turvallisuus- ja työtilanteesta ja oman turvallisuuden ajattelu on tärkeää,

Kun ambulanssihenkilöstö nykyisin lähtee vakavaan tapaukseen, on olemassa erityisiä rutiineja, jotka tarkoittavat, että ambulanssi kutsutaan aluksi alueelle, joka on lähellä tapahtuman varsinaista sijaintia.

– Emme mene aina suoraan tilanteeseen, vaan varaamme kokoontumispaikan, johon kerätään saapuvat resurssit, ensisijaisesti pelastuslaitokset ja ambulanssit. Kyse on suunnitelman laatimisesta siitä, miten toimimme, kun paikka on niin turvallinen, että voimme siirtyä eteenpäin. Olemme täysin luopuneet entisenlaisista toimintatavoista  pelastuspalvelun, poliisin ja SOS Hälytyksen kanssa, hän sanoo.

Ruotsin rikoksentorjuntaneuvoston BRÅ:n tilaston mukaan sinisen valon operaatioita vastaan häiriköinnistä on saatu 600 ilmoitusta viimeisen vuoden aikana.

Itä-Götanmaassa ambulanssihenkilöstön ja Falck Ambulance Östergötlandin toimintapäällikön mukaan tämän tyyppisiltä rikoksilta on säästytty, kun taas muualla maassa on ollut suuria ongelmia.

– Historiallisesti olemme ambulanssissa olleet suojassa väkivallalta. On hyvin harvinaista, että se kohdistuu meihin, mutta korostaa samalla, että viimeaikaiset Itä-Götanmaan kuolemaan johtaneet ammuskelut lisäävät ambulanssihenkilökunnan riskiä, Per Tonhammar sanoo SVT:lle.

Arkistokuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT