sunnuntai, 3 joulukuun, 2023

KRP:n esitutkinnoissa selvitetty talousrikoksia ja korkean teknologian vientiä Venäjälle

Keskusrikospoliisi on tutkinut yhdessä muiden viranomaisten kanssa Suomessa toimivia hankinta- ja logistiikka-alan toimijoita, joiden epäillään osallistuneen korkean teknologian vientiin Suomen kautta Venäjälle.

Esitutkinta käynnistettiin vuonna 2019 sen jälkeen, kun erään Helsinkiin rekisteröidyn yhtiön toiminnassa ilmeni syytä epäillä lainvastaisia toimia. Esitutkinnassa paljastui järjestelmä, jossa erilaista tavaraa, kuten elektroniikkaa, tilattiin ympäri maailmaa Helsingissä toimivan yrityksen puolesta. Yrityksen kautta tuotteita vietiin Venäjälle.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että Helsinkiin rekisteröidyn yhtiön toiminnan taustalla on henkilö, joka oli tammikuussa 2018 asetettu Yhdysvaltain valtiovarainministeriön pakotelistalle epäiltynä teknologian toimittamisesta Venäjän asevoimille tai niihin kytkeytyville tahoille. Henkilöllä ei kuitenkaan ollut mitään virallista roolia tai omistuksia helsinkiläisyhtiössä.

Esitutkinnassa on selvitetty sitä, onko helsinkiläisyhtiön toiminnassa rikottu EU:n asettamia vientirajoitteita.

– Helsinkiläisyhtiö tilasi tuotteita eri puolilta maailmaa, ja tilaukset laadittiin yhtiön puolesta sähköpostilla.

Rikosepäilyt liittyvät muun muassa siihen, miten ja kuka tilaukset on tehnyt sekä mitä tilausten yhteydessä on kerrottu tuotteiden määränpäästä ja käyttötarkoituksesta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Janne Takkunen.

Keskusrikospoliisin esitutkinta haarautui kahteen osioon, joista toisessa selvitettiin epäiltyä törkeää kirjanpitorikosta, törkeää rahanpesua sekä tehtiin tutkinta liiketoimintakiellon määräämisen edellytyksistä. Toinen tutkinta puolestaan koski epäiltyjä törkeiden petoksen yrityksiä sekä rekisterimerkintärikoksia.

– Syyteharkintaan saatetut rikosepäilyt koskevat pääosin vuosia 2016–2020. Esitutkinnassa on laajasti selvitetty helsinkiläisyhtiön toiminnan lainmukaisuutta ja toimintaan osallistuneita tahoja. Keskusrikospoliisi on myös tehnyt asiakokonaisuuteen liittyen kansainvälistä viranomaisyhteistyötä, Takkunen kertoo.

Rikoksista epäiltyjä henkilöitä on alle viisi. Esitutkinta kokonaisuudessaan siirtyi syyteharkintaan syksyllä 2022 Etelä-Suomen ja Itä-Suomen syyttäjäalueille. Rikosasioiden syyteharkinta on yhä kesken. Syyttäjälaitos tiedottaa asiasta syyteharkinnan valmistuttua.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT