Länsi-uudenmaan poliisilaitos. Poliisille tulevissa huumausainerikoksia koskevissa yleisövihjeissä tyypillisimpiä ovat kannabiskasvattamoja koskevat havainnot. Varsin usein kannabiskasvien viljely aiheuttaa hajuhaittaa, joka häiritsee lähiympäristössä olevia kanssaihmisiä.

Useimmiten tilanne konkretisoituu kerrostaloissa, joissa viljelyn ohessa kannabiksen polttamisesta tuleva voimakas haju saattaa pahimmillaan levitä koko rappukäytävään sekä parvekkeilta ja ilmanvaihdon kautta muihin asuntoihin. Tämä häiritsee asukkaita ja poikii poliisille vihjeitä kasvattamoista.

− Esimerkiksi täällä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella tämä tarkoittaa vuosittain useita kymmeniä vihjeitä, kertoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi.

Hajuongelmien lisäksi viljelmissä käytettävät valaisimet ja tuulettimet voivat aiheuttaa tulipalon vaaran erityisesti ahtaissa tiloissa, joita ei luonnollisesti ole tarkoitettu kasvinviljelyyn esimerkiksi ilmastoinnin osalta.

Tulipalo paljasti kannabiskasvattamon Espoossa

Kannabiskasvattamoja koskevia huumausainerikoksia kirjataan Länsi-Uudellamaalla vuosittain niin ikään useita kymmeniä. Viime vuonna kokonaismäärä oli 83, ja tässä oli selkeää nousua aiemmista vuosista.

Kasvattamot voivat olla varsin erikokoisia aina parista kasvista laajoihin ja ammattimaisiin viljelmiin, joissa on ilmeinen tarkoitus viljellä kannabista ja siitä jalostettua marihuanaa myyntiin.

− Viime vuosina laajemmat viljelmät ovat olleet usein hieman syrjemmällä maaseudulla olevissa kiinteistöissä mutta poikkeuksiakin löytyy, Saukoniemi sanoo.

Esimerkiksi maaliskuussa 2021 Espoossa paljastui iso kannabiskasvattamo. Parhaillaan törkeästä huumausainerikoksesta epäilty henkilö oli kasvattanut kannabiskasveja teollisuuskiinteistöstä vuokraamissaan kolmessa varastohuoneessa. Yhdessä huoneista syttyi tulipalo, jonka seurauksena ammattimainen kasvattamo paljastui poliisille.

− Takavarikoimme epäillyn tekijän vuokraamista tiloista 163 eri kasvuvaiheessa olevaa kannabiskasvia ja marihuanaleivoksia. Lisäksi hänen kotoaan löytyi useita satoja grammoja myytäväksi tarkoitettua marihuanaa, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Katja Rekola.

Vihjeellä on väliä

Kasvattamoja paljastuu usein poliisin omien toimenpiteiden tuloksena sekä muiden tehtävien yhteydessä. Tammi-toukokuussa 2021 Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut hieman yli 60 vihjettä kannabikseen liittyen.

Poliisitutkinnassa löydetty marihuanaleivos. Kuva: Poliisi.

Pelkkä vihje ei yksin mahdollista esimerkiksi kotietsinnän tekemistä, vaan etsintä vaatii lisäksi tapauskohtaisesti sellaisia havaintoja, jotka luovat riittävät perusteet epäilyn tueksi. Saukoniemi ja Rekola kuitenkin muistuttavat, että vihjeillä on merkitystä poliisitoiminnan suuntaamiseksi käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

Poliisille voi jättää rikoksiin liittyviä vihjeitä eri tavoilla. Kiireettömästä asiasta voi vinkata poliisin nettisivujen kautta. Nettivinkki-lomakkeen kautta lähetetty viesti ei ole rikosilmoitus, vaan nimensä mukaisesti vinkki poliisille kansalaista epäilyttävästä aiheesta. Poliisilaitoksilla on myös oma sähköposti vihjeille. Länsi-Uudellamaalla osoite on vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

− Vihjeen voi antaa vihjeen nimettömänä, ja se käsitellään luottamuksellisina. Toivomme kuitenkin, että ilmoitat yhteystietosi, jotta voimme tarvittaessa myöhemmin tarkentaa tietoja, Saukoniemi sanoo.

Aiheeseen liittyen