Ruotsi. 49-vuotiasta naista syytetään vakavasta sotarikoksesta ja vakavasta kansainvälisen oikeuden rikkomisesta, kertoo SVT Nyheter.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa nostetaan syytteet lapsisotilaiden käyttöön liittyvästä sotarikoksesta.

Länsi-Ruotsissa varttunut nainen matkusti lapsineen Syyriaan vuonna 2013 liittyäkseen IS:ään ja palasi Ruotsiin vuonna 2020.

Syyttäjän mukaan hänen on täytynyt myötävaikuttaa siihen, että lasta käytettiin lapsisotilaana.

– Tutkinta tukee sitä, että poika oli kotona asuessaan koulutettu ja valmennettu  osallistumaan vihollisuuksiin. Hänellä oli sotilasvarusteita ja sotilasaseita ja häntä käytettiin taistelussa, propagandatarkoituksiin sekä muihin tehtäviin sodankäynnissä, sanoo kamarisyyttäjä Reena Devgun lehdistötiedotteessa.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2013–2016. Molemmat rikosluokitukset koskevat samaa tekoa, mutta epäillyn rikoksen aikana voimaan tulleiden lainmuutosten vuoksi se luokitellaan sekä sotarikokseksi että kansainvälisen oikeuden rikokseksi.

Kun nainen matkusti Syyriaan, hän otti mukaansa viisi lastaan. SVT Nyheterin aiemmin näkemistä kuvista voi päätellä perheen elämää sodan runtelemassa maassa. Osa lapsista poseeraa muun muassa aseiden kanssa silvottujen ruumiiden ääressä.

– Tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta, kun käsittelemme lapsisotilaita ruotsalaisissa tuomioistuimissa. Tämä on epätavallinen tapaus, Reena Devgun sanoo SVT:lle.

Kaksi lapsista kuoli myöhemmin Syyriassa 14- ja 18-vuotiaana. LVU:n mukaan kaksi muuta otettiin huostaan, kun nainen palasi heidän kanssaan Ruotsiin. Tuomioistuimen  mukaan lasten on täytynyt kokea ”traumatisoivia tapahtumia” Syyriassa, mutta naisen itsensä mielestä he ovat eläneet normaalia elämää.

Nainen kiistää kaikki syytökset.

Kuva: STV Nyheter.

Aiheeseen liittyen