Ruotsi. Shiiamuslimi-imaamit ympäri Ruotsia ovat avustaneet naisten ostamisessa miehiä, jotka haluavat tilapäistä seksiä. Imaamit veloittavat usein palveluksistaan. Niin sanottujen ilo-avioliittojen tarkoitus on tehdä seksistä halal, eli islamin mukaan sallittua, kertoo SVT Nyheter tänään (11.5.) julkaisemassaan artikkelissa.

Maksullinen määräaikainen avioliitto voi kestää kuukauden, viikon tai vain tunnin. Kun aika on kulunut, avioliitto on ohi.Paljastuksesta johtuen islamilaiset shiiayhteisöt Ruotsissa jäädyttävät nyt useiden seurakuntiensa jäsenyyden, SVT:n uutisessa kerrotaan.

Koraani tukee shiiamuslimien menettelyä, jotkut uskonnolliset johtajat väittävät. Toiset tuomitsevat sen ja kutsuvat sitä prostituutioksi uskonnon nimissä.

SVT on ollut yhteydessä useisiin naisiin, jotka kertovat omista kokemuksistaan ja siitä, että Ruotsin shiiamuslimijohtajat veloittavat avioliittojen toteuttamisesta.

– Hän käyttää väärin valtaansa ja kaikkea, mitä tilanne tarjoaa. Hän käyttää hyväkseen haavoittuvaa naista, se on inhottavaa. Se on prostituutiota, johon hän osallistuu. Hän käyttäytyy kuin parittaja, sanoo ”Maryam”.

Selvittääkseen ilmiön yleisyyttä Assignment Review on tutkinut noin 40 yli 60:stä Ruotsin shiiamuslimi seurakunnasta. Kaiken kaikkiaan Assignment Review on ottanut yhteyttä 26 shiamuslim-seurakuntaan. Arabiaa puhuvat työntekijät, mies ja nainen, ovat käyttäneet apunaan väärennettyjä henkilötietoja piilokameraa

Naistyöntekijä on puhunut 14 seurakunnan edustajalle ja teeskennellyt olevansa taloudellisissa vaikeuksissa. Hän on kääntynyt uskonnollisen johtajan puoleen tilapäistä avioliittoa varten rahan takia. Hän on sanonut, että hän ei todellakaan halua, mutta ei näe muuta ulospääsyä.

Miespuolinen työntekijä on puhunut 12 seurakunnan edustajan kanssa ja kertonut, että hänen vaimonsa on edelleen kotimaassaan Lähi-idässä ja hän haluaa nyt mennä naimisiin väliaikaisesti, kunnes vaimo tulee Ruotsiin.

Yhteensä 15 shiiamuslimien seurakunnan edustajaa tarjosi apuaan ”huviavioliittojen” solmimisessa SVT:n sekä mies- että naispuolisille työntekijöille. Jotkut ovat itsekin olleet kiinnostuneita naisesta. Muut ovat välittäneet hänelle vieraita ehdokkaita. Seitsemän yhteydenotoista tietää ja ymmärtää järjestelyn, mutta eivät halua tai voi auttaa asiassa.

Niistä 14 seurakunnan jäsenestä ja uskonnollisesta johtajasta, joiden kanssa nainen puhui, 4 osoitti selvästi, että se on täysin mahdotonta hyväksyä. Jotkut heistä kutsuvat sitä prostituutioksi.

Poliisi ja tuomarit, joiden kanssa Assignment Review puhui, sanovat, että niin sanotut huviavioliitot ovat rikollisia. Sekä maksajalle että imaameille, jotka vihkivät avioliittoja ja  siten edistävät seksin ostamista.

Mutta tilapäisten ”iloavioliittojen” ilmiötä ei esiinny vain shiiamuslimien keskuudessa Ruotsissa. Brittitelevisiokanava BBC paljasti jo vuonna 2019 uskonnollisen seksikaupan Irakissa, jossa shiiamuslimijohtajat välittivät lapsia ja haavoittuvia naisia miehille, jotka halusivat ”iloavioliittoja”.

Tutkintaa suorittanut naishenkilöstö on myös soittanut ja saanut tarjouksia shiiamuslimien uskonnollisilta johtajilta sellaisissa kohteissa kuin Saksan Leipzigissä, Alankomaissa Haagissa sekä Oslossa, Kööpenhaminassa ja Lontoossa. Uskonnolliset johtajat välittävät kontakteja miehille,  jotka ovat kiinnostuneita solmimaan huviavioliiton naisen kanssa.

– Jos olisin ollut esitutkinnan johdossa, olisin varmaan tehnyt ihmiskaupasta rikosilmoituksen, sanoo Malmön poliisipäällikkö Petra Stenkula SVT:lle.

Assignment Reviewin tutkimista Ruotsin seurakunnista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat Ruotsin Islamic Shia Societies -kattojärjestön jäsenjärjestöjä. Yhdessä ne ovat saaneet yli 14 miljoonaa euroa valtionavustuksia ja tukia kunnilta viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Otan asian erittäin vakavasti. Ne jotka ovat syyllisiä ja jotka ovat johtaneet itsensä tällä tavalla yhteisöstä eroon, eivät saa jäädä. Keskustelemme viranomaisen kanssa avustuksista ja siitä, miten niitä tulisi käsitellä. Ainakin maksut voidaan jäädyttää, kunnes pääsemme asiassa ratkaisuun, sanoo Haider Ibrahim, islamilaisten shiayhteisöjen puheenjohtaja.

Haastattelun jälkeen Haider Ibrahim ilmoittaa, että kaikkien väärin toimineiden yhdistysten jäsenyys islamilaisissa shiayhteisöissä Ruotsissa jäädytetään välittömästi. Myös heidän taloudellinen osallistumisensa lopetetaan. Sisäinen tutkinta on käynnistetty, ja kaikkia huonosti käyttäytyviä uskonnollisia johtajia kielletään luennoimasta tai osallistumasta islamilaisten shiialaisten jäsenyhdistysten toimintaan kunnes tutkinta on valmis, kertoo SVT.

Aiheeseen liittyen